BIH

Novi udar na ionako prazne džepove građana: U BiH poskupljuju hljeb i mlijeko?!

Proizvodnja pšenice prepolovljena u zemljama okruženja

Piše: N. KATICA

12.9.2017

Ovogodišnja suša i loši uvjeti za poljoprivrednike dovest će do poskupljenja svih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini, tvrdi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.  

Kako objašnjava, poljoprivrednici već osjećaju katastrofu zbog velikih šteta, a potrošači trebaju biti zabrinuti ne samo zbog viših cijena nego i zbog kvaliteta onoga što će biti uvezeno.

Domino-efekt

- O poskupljenju pričamo već tri mjeseca. Sada se stvorio jedan domino-efekt i teško ga je zaustaviti. Moguće je da će se vlast sada vaditi da nema računice da poskupi hljeb, recimo, jer pšenica nije bila pogođena sušom, ali zato jeste kukuruz i mnoge druge stvari. Nažalost, sve je povezano – kazao nam je Bićo.

Bićo: Pojavit će se i oboljenja kod stoke

Bosna i Hercegovina uvozi dio pšenice iz Srbije i Hrvatske, a i kod njih je proizvodnja prepolovljena, kazao je Bićo i dodao da se čuo s kolegama iz susjednih zemalja, koje su mu rekle da su štete ogromne i kod njih, tako da bi uvozne cijene mogle biti drastično više nego prethodne godine.

Bićo dodaje da je proizvodnja mlijeka smanjena, ali i da postoji mogućnost pojave bolesti kod stoke.

- Veliki broj poljoprivrednika želi odustati od proizvodnje. Ovce i druga stoka sada moraju izlaziti na ispašu, ali nemaju šta da pasu, jer je sve izgorjelo. Farmeri su počeli koristiti zalihe, a silaže i sjenaže ne mogu se uvoziti. Počet će se pojavljivati različite bolesti, jer uvijek kada bude žestoko ljeto ili neke poplave, jave se različita oboljenja - rekao je Bićo.

On smatra da će, osim hljeba, poskupjeti mlijeko i ostale namirnice.

Unošenje straha

U kompaniji „Mlin Nezić“ iz Gračanice, koja proizvodi brašno, rekli su nam da, prema informacijama koje oni imaju, ne bi trebalo biti poskupljena i da su takve priče pokušaj preprodavača da unesu strah na tržište.

- Ovo su vjerovatno nastojanja preprodavača sirovina da pripreme potrošače na poskupljenja, to bi najvjerovatnije mogli uraditi pekari. Jer, kad god se desi neka nepogoda, kao što je suša, uvijek su na prvom udaru osnovne životne namirnice – rekli su nam u ovoj kompaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.