BIH

Bevanda pisao EU o Pelješkom mostu: Zvizdić vam se obratio samoinicijativno, to je stav SDA, a ne Vijeća ministara BiH

Avaz.ba

12.9.2017

Nastavljena je praksa slanja pisma bh. zvaničnika u vezi Pelješkog mosta. Tako je danas ministar finansija BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda poslao pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Jean-Claudu Junkeru, predsjedniku Evropske komisije, Corine Cretu, povjereniku Evropske komisije za regionalnu politiku i Larsu-Gunnaru Wigemarku, šefu Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Bevanda ih u pismu obavještava da Vijeće ministara BiH nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta. Ministar Bevanda prezentirao je premijeru Hrvatske i zvaničnicima EU činjenice, koje se odnose na navode iz pisma predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, navodeći da se on samoincijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU iznoseći lični i stav svoje političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA), a nikako stav Vijeća ministara BiH.  

- Vezano za činjenicu koja je navedena u pismu da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na 49. sjednici održanoj 5.7.2017. godine zatražio od Vijeća ministara BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, bitno je istaknuti da Vijeće ministara BiH nije usvojilo ovaj zaključak - piše u pismu ministra Bevande.

U nastavku pisma ističe se da je Vijeće ministara BiH na 108.sjednici održanoj 19.7.2017. godine jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

- Naglasio bih također da Zvizdić, prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH. Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH - istakao je ministar Bevanda.

On je rekao da smatra svojom obvezom da obavijesti Vladu Hrvatske i institucije EU o činjeničnom stanju jer je u jednom dijelu bh. medija pismo predsjedatelja Zvizdića predstavljeno kao službeni stav Bosne i Herecgovine.

- Nadam se da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i naš put ka članstvu u Evropskoj uniji - napisao je u pismu Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.