BIH

Blic: Dodik bi ponovo američku naklonost

Dodik: SNSD smatra da referendum treba kasnije razmatrati

Blic

12.9.2017

Odlaganjem referenduma o statusu Republike Srpske Milorad Dodik pokušava da vrati naklonost Zapada i pokaže se kao igrač razuma, tvrde analitičari, piše "Blic". 

Čak bi se moglo reći da je Dodik za oko pola godine ispunio dva ključna zahtjeva koja su pred njega postavili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak, prije nego što je uvršten na crnu listu. 

Podsjećamo, Dodik je krajem decembra 2016. objelodanio da je telefonom razgovarao sa Jiom koji je, između ostalog, tražio da se pojavi u Tužilaštvu BiH povodom procesa, koji je u to vrijeme vođen zbog referenduma o danu RS. 

Drugi ključni zahtjev Dodiku bio da se odrekne referenduma o statusu RS koji je SNSD bio najavio za 2018. godinu. Mada je Dodik tada garantirao da neće popustiti, samo nekoliko dana kasnije pojavio se u Tužilaštvu BiH u Sarajevu koje do tada za njega "nije bilo bezbjedno". Proteklog vikenda SNSD i Dodik pokazali su spremnost da ispune i drugi zahtjev SAD koji se tiče referenduma o statusu RS.

- Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru RS jer je nemoguće obezbijediti konsenzus na bilo kom pitanju sa članicama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati - rekao je Dodik po okončanju savjetovanja SNSD u Bijeljini.

Predsjednik PDP Branislav Borenović tvrdi da se ne radi ni o kakvom prolongiranju referenduma, već da je Dodik od njega odustao "kao čovjek koji ima burne amplitude u političkom djelovanju".

- Očigledno je bila neka vrsta pritiska i od međunarodne zajednice. Od koga, to je pitanje za njega. Igrao je neku igru na ivici političkog noža. Postavlja se pitanje koliku je štetu pretrpjela RS.

Mislim da se finansijska šteta može mjeriti milijardama maraka jer današnji pokazatelji govore da je RS u brojnim problemima i da je to rezultat izolacione politike koju je Dodik vodio i vodi i dalje.

- Ovo je samo pokušaj izlaska iz trenutne situacije - kaže Borenović.

Međutim, politički analitičar Cvijetin Milivojević ipak tvrdi da je riječ o prolongiranju jer se samostalnost po pravilu ne osvaja na brzinu. On je ubijeđen da su na ovakav potez utjecala tri faktora, od kojih je nepostojanje jedinstva u NSRS u vezi referenduma samo jedan od njih.

- Mislim da je Dodik sretan zbog toga što nema jedinstva jer idu izbori 2018. Njemu se SzP tako namješta kao neko ko je antipatriotski front, ko ne vodi računa o interesu RS - kaže Milivojević. 

Prema njegovim riječima, drugi razlog je pokušaj davanja signala, prije svega SAD i dijelu zapadne Evrope, koji se protive ishitrenim potezima u pravcu decentralizacije i rastakanja BiH. Time se tvrdi Milivojević, kupuje njihova naklonost.

- Treće, riječ je o izlasku u susret pritisku koji je stigao od Aleksandra Vučića. On to radi iz svojih razloga, a to je otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije sa EU. Sigurno postoji i četvrta grupa razloga za Dodikove poteze koje mi obični smrtnici ne razumijemo. Ali, Dodik je ponovo u sedlu, on je čovjek koji ne povlači radikalne poteze, sada osluškuje okolnosti u međunarodnoj zajednici. Ponovo se pojavljuje kao igrač razuma - kaže Milivojević.

Američki ambasadori ne sastaju se s Dodikom još iz vremena Patrika Muna, koji je iz BiH otišao 2013. Kulminiralo je u januaru 2017., kada Dodik nije dobio američku vizu, a završio je na crnoj listi. Dodik je za sve okrivio aktuelnu ambasadorku Morin Kormak i proglasio je nepoželjnom u RS, piše Blic.

Poziv iz ambasade

U kancelariji za odnose s javnošću američke ambasade kažu da je stav SAD o predloženom referendumu "dobro poznat i ostaje nepromijenjen". - SAD ne donose olako odluku o uvođenju sankcija, kao ni odluku o njihovom ukidanju. Dodik je sankcionisan zbog protivljenja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja načela zakonitosti i zbog toga što je predstavljao znatan rizik u pogledu opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozivamo gospodina Dodika da pokaže svoju opredijeljenost za pravnu državu, Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH - kažu u ambasadi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.