BIH

„Standard & Poor's“ prijeti smanjenjem kreditnog rejtinga: Stanje je alarmantno, BiH pred bankrotom!

Politika koči prijeko potrebne reforme

Piše: E. HALIMIĆ

13.9.2017

Agencija „Standard & Poor's“ ponovo je BiH potvrdila kreditni rejting B. No, prvi put još od 2008. godine, a zbog nerada i nesposobnosti aktuelne vlasti predvođene predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, upozorila i zaprijetila da će smanjiti rejting BiH ako se nastavi s kašnjenjem reformi. 

 

- Uprkos produženom kašnjenju i riziku zbog sve manjeg broja direktnih stranih investicija, privreda BiH ima veoma skroman rast - navodi se u analizi Agencije.

Kriva je politika

Dodaje se da politika u BiH sprečava napredak strukturnih i privrednih reformi koje su ključne za zemlju.

- Potrebno je provesti reforme kako bi se dovršio prvi pregled aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Mogli bismo smanjiti kreditni rejting BiH ako se oduži razdoblje bez predviđene tranše kredita MMF-a. Predviđamo da može doći do pritisaka na finansiranje i likvidnost na nivou konstitutivnih subjekata BiH u narednih 12 mjeseci – naglašeno je u izvještaju.

Takav stav Agencija je zauzela zbog „politike u zemlji, koja često dovodi do zaustavljanja reformi, ograničavanja fleksibilnosti monetarne politike i niskih prihoda“.

- Uprkos nekoliko pokušaja početkom ove godine, zakonodavci nisu usvojili povećanje akciza na gorivo, što je jedan od nekoliko ključnih preostalih reformi potrebnih za nastavak aranžmana sa MMF-om. Dok se približavamo sljedećim općim izborima, smatramo da će politika BiH ostati podijeljena, što dovodi do produženja rokova za završetak reformi – istakli su iz „Standard & Poor'sa“.

Ekonomski analitičar Željko Rička kazao je za „Avaz“ da je ovo otvorena prijetnja Agencije „Standard & Poor's“, a ne puko upozorenje.

- Oni rejtinge utvrđuju na bazi relevantnih pokazatelja. Vrlo smo blizu da nam Svjetska banka i MMF otkažu aranžmane. Naći ćemo se, bukvalno, u fazi bankrota. Najavljujući sniženje rejtinga, oni predupređuju iznenadno otkazivanja finansijskih aranžmana s našom državom, što bi bio šok na tržištu. Očigledno je da je ovakav scenarij vrlo blizu – pojasnio je Rička.

Dodao je da bi vlastima u BiH ovo trebalo biti posljednje upozorenje, kako bi što prije nešto promijenile u svom radu.

Rička: Katastrofalna situacija

Kamatne stope

- Kada govorimo o posljedicama, prvo i osnovno jeste da gubimo likvidnost kao država, ulazimo u fazu bankrota, jer nećemo moći ispunjavati obaveze. Prva rata koju ne budemo platili na vrijeme, podrazumijeva proglašenje bankrota. To je taj prvi udar, a onda slijedi preispitivanje svih ugovora koji se prave, jer niko neće da ulazi u aranžmane s nelikvidnim partnerom – kaže Rička.  

Prema njegovim riječima, ako se BiH još više poveća kamatna stopa, onda smo objektivno u katastrofalnoj situaciji.

- Rijetko se desi da „Standard & Poor's“ na ovaj način bilo koga upozorava, to se dešava baš kada je situacija alarmantna – zaključio je Rička.

Gubimo znatna sredstva

Iz Agencije dodaju da će, ako se nastavi period bez reformi, BiH izgubiti znatna međunarodna finansijska sredstva.

Očekujemo postepeno povećanje deficita tekućeg računa na skoro osam posto BDP-a do 2020. Deficit u ovoj godini iznosi pet posto BDP-a BiH, naglašeno je u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.