BIH

Ministrica Pendeš u Pentagonu razgovarala sa zamjenikom ministra odbrane SAD Patrickom Shanahanom

Avaz.ba

13.9.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš susrela se jučer u Pentagonu sa zamjenikom ministra odbrane SAD Patrickom Shanahanom sa kojim je razgovarala o odbrambenoj bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i SAD i euroatlantskom putu BiH.

Za ministricu Pendeš je upriličena svečana ceremonija dočeka, uz visoke vojne počasti i intoniranje himni BiH i SAD.

Ministrica Pendeš se zahvalila zamjeniku ministra odbrane SAD Shanahanu na izuzetnoj podršci SAD stabilnom sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine i istrajnosti SAD-a u pružanju pune podrške Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima ka pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u i u tom smislu dostizanju standarda i operativnih sposobnosti kroz brojne programe saradnje i podrške koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Fokus razgovora je bio na aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) i aktivnostima koje Ministarstvo odbrane BiH čini u tom pravcu, ali i ukupna bilateralno-odbrambena saradnja SAD i Bosne i Hercegovine.

Istog dana Pendeš sastala se u Vašingtonu sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandrom Alvargonzalesom, kao i sa komandantom Nacionalnih gardi SAD generalom Josephom Lengyel-om.

Ministrica Pendeš je potvrdila opredjeljenje u snažan partnerski odnos BiH i SAD-a u oblasti odbrane i ovom prilikom zamjeniku ministra odbrane Shanahanu, kao i pomoćniku generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandru Alvargonzalesu i komandantu Nacionalnih gardi SAD generalu Josephu Lengyelu prezentirala ostvarene rezultate u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine i preostalim izazovima u ovom procesu, implementaciji dokumenta Pregleda odbrane, nastavku učešća BiH kao NATO partnera u Misiji Odlučna podrška (Resolute support), kao i druge aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces Bosne i Hercegovine.

Sa američke strane, zamjenik ministra odbrane Shanahan, ali i ostali sagovornici, iskazali su spremnost SAD za daljnji intenzivni doprinos i podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i izražena je nada da će Bosna i Hercegovina unaprijediti vlastite napore u dostizanju postavljenih ciljeva.

Bilateralni sastanci na visokom nivou su upriličeni u okviru radne i službene posjete delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljaju kontinuitet partnerskih odnosa BiH i SAD.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.