BIH

Krišto: Pelješki most problematizira se u korist predizborne kampanje

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

13.9.2017

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto smatra da se izgradnja Pelješkog mosta problematizira u korist predizborne kampanje, a pod maskom zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

- Ovo šteti svima nama, ovih smo dana iznijeli toliko stvari koje su naštetile ugledu BiH u susjedstvu i evropskom okruženju - istakla je Krišto. 

Mirsad Isaković (SBB) rekao je da je Klub SBB-a predao prijedlog Zaključka prije same tačke dnevnog reda.

- To je odgovor na Deklaraciju, prije nego što je izbrisan iz Deklaracije onaj dio rečenice člana 4 koji je bio sporan. I sad ostajemo pri Zaključku kojeg je SBB postavio iz prostog razloga što ovaj Zaključak definira da se očitujemo o ovom međunarodnom ugovoru između gospodina Izetbegovića i gospodina Tuđmana. Želimo da ovaj Zaključak ide dalje na raspravu dok ova Deklaracija ukida onaj dio rečenice, ali ne obavezuje da se o ovome izjasnimo - kazao je Isaković. 

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće predstavničkog doma, smatra da problem treba da riješe Hrvatska i BiH, uz pomoć EU.

- Hrvatska i BiH će ovo pitanje morati riješiti dogovorom - rekao je Džaferović, ističući da BiH ima pravo pristupa od svoga mora do otvorenog mora, onako kako piše u međunarodnim konvencijama.  

On je dodao da Hrvatska ima pravo da poveže svoje teritorije, ali da time ne smije da ugrozi pravo BiH na pristup otvorenom moru.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH Nikola Lovrinović ocijenio je da se sve hrvatske inicijative u BiH predstavljaju kao štetne.  

Lovrinović je rekao da taj most nije na teritoriju BiH i da on treba da bude pitanje struke, a ne politike.

On je predložio da Predstavnički dom usvoji zaključak kojim bi se Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara zadužili da do naredne sjednice ovog doma dostave informaciju o tome šta se preduzimalo sa rješavanjem nesporazuma u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.  

Poslanik SDP-a Denis Bećirović rekao je da nije korektno u parlamentu plasirati ideje o unitarizaciji. 

- BiH se ne miješa u unutrašnje stvari Hrvatske - rekao je Bećirović, navodeći da je Predsjedništvo BiH kao nadležni organ jednoglasno donijelo odluke koje se tiču izgradnje Pelješkog mosta.  

Poslanik Nezavisnog bloka Salko Sokolović istakao je da za BiH neće biti problem izgradnja mosta ako se prethodno riješe neka pitanja, među koja je svrstao i revidiranje hrvatskog pomorskog zakona kojim je onemogućen prolazak brodova u vode BiH.  

Momčilo Novaković iz NDP-a predložio je da se danas ne usvaja nikakva deklaracija, ističući da o tome nema potpune saglasnosti, što će umanjiti njegov efekat. 

Novaković smatra da je potrebno postići konsenzus o ovom pitanju u konsultacijama sa nadležnim institucijama BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.