BIH

Srednjoškolci iz Goražda obnavljaju gradski most: Mladi s četkama i brusilicama ispravljaju dugogodišnji nemar

Učenici bruse i farbaju dotrajalu ogradu na mostu

Piše: Al. B.

13.9.2017

Na inicijativu grupe mladih iz Goražda počela je obnova ograde Mosta Alije Izetbegovića. Nakon dugogodišnjeg nemara prema ovom objektu, posao su započeli učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ i Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ s profesorima. S četiri brusilice, četkama i farbom, centralnom gradskom mostu vraćaju već zaboravljeni sjaj. 

- Radovi se odvijaju nešto sporije, ali radi se izuzetno kvalitetno. Zadužili smo alat koji su imale škole, obratili se lokalnim firmama da nam pomognu, ali teško je tražiti od firmi da daju svoje mašine. Počeli smo, radimo s velikim elanom, a kada ćemo završiti, zavisi i od vremena. Poruka je da ne želimo sjediti kod kuće i na društvenim mrežama i forumima pisati komentare, već pokazati da se može raditi i da mi to hoćemo – kazao nam je Nihad Ferhatović, jedan od inicijatora ovog projekta.

Aziz Lepenica, nastavnik praktične nastave u SSŠ „Džemal Bijedić“, kaže da je riječ o veoma zahtjevnom poslu, ali da dvadesetak učenika daje sve od sebe. No, već sada je izvjesno da radovi neće biti okončani do 18. septembra, Dana BPK i Grada Goražda, kako je bilo planirano.

- Ovo je potpuno zapušteno i radovi su trebali biti obavljeni mnogo ranije kako se ne bi došlo u ovu fazu u kojoj je most sada. Kratak je rok, trudit ćemo se da uradimo maksimalno što možemo, jer samo jedna strana mosta duga je 157 metara, ne računajući stubove s rasvjetom. Ovo je, na neki način, bruka svih nas, jer i rukovodstvo je trebalo razmisliti da u ovome učestvuju i firme, a ne samo djeca – ističe Lepenica.

I nastavnik Aziz Lepenica učestvuje u akciji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.