BIH

Susret Kormak i Vigemarka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem

Fena

13.9.2017

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maurin Kormak (Maureen Cormack) i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Vigemark (Wigemark) razgovarali su danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem o nizu pitanja koja se tiču reformi, novom zamahu na putu ka EU, te osnaživanju vladavine prava.

Naglasili su i odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opći izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno. 

Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Ambasadorica Kormak i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglasili su da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati državu standardima Evropske unije.

- SAD i EU podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da država napreduje na putu ka EU - saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.