BIH

Ambasador Skalinka posjetio SBK: Izvjesna saradnja čeških kompanija sa „Vitezitom“

K. K.

13.9.2017

Izvjesna je saradnja kompanije „Vitezit“ sa jednom od najvećih kompanija iz oblasti namjenske industrije iz Češke Republike, potvrđeno je tokom posjete ambasadora Jakuba Skalinke Srednjobosanskom kantonu koju je organizovao Evropski pokret u BiH.

- Posjetili smo firmu „Vitezit“ i razgovarali s direktorom o mogućnosti saradnje sa češkom kompanijom za proizvodnju eksploziva. Mogućnosti za saradnju su velike. Tokom sastanka u Srednjobosanskom kantonu razgovarali smo i o drugim oblastima u kojima je moguća saradnja i gdje je Češka razvojna agencija aktivna i gdje podržava projekte. To je oblast zaštite okoliša, upravljanja komunalnim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda. Postoji mogućnost saradnje kakvu imaju općina Travnik i češka općina Police na Metuji – izjavio je nakon sastanka ambsador Skalinka, nakon susreta sa kantonalnim premijerom Tahirom Lendom i ministrima u Vladi.

Nakon toga upriličen je i sastanak sa članovima Udruženja poslodavaca SBK, te sa načelnicima nekoliko srednjobosanskih općina.

Prema riječima Predraga Prštala, predsjednika Evropskog pokreta u BiH, primjer „Vitezita“ je pozitivan primjer „kako se totalno uništena kompanija može staviti na noge“, te da će posjeta predstavnika češke kompanije iz oblasti namjenske industrije biti organizovana već naredni mjesec.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.