BIH

Rasprava o zakonu o ispitivanju imovine zvaničnika BiH: Vijeće ministara potpuno se oglušilo o zaključak oba doma PSBiH

E. Ma.

13.9.2017

Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH predložio je da u Interresornu grupu za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH budu imenovani Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević i Predrag Kožul iz PDPSBiH, te Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić iz Doma naroda PSBiH.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, Damir Arnaut (SBB) je rekao da je interesantno to što Komisiju na  prijedlog Kolegija čine predstavnici SDA, HDZ BiH i SDS. 

On je kazao da SBB u potpunosti podržava izradu Zakona o ispitivanju imovine zvaničnika u institucijama BiH, ali da su očekivanja, s obzirom na to da u sastav Interresorne radne grupe za izradu ovog Zakona ulaze SDA, HDZ i SDS, ova Komisija neće uraditi ono za šta bude zadužena.

Neophodan zakon 

Arnaut je sastav ove Komisije uporedio s osnivanjem Privremene zajedničke komsiije oba doma PSBiH za sprovođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH, a čiji članovi također dolaze iz ove tri stranke.

- Maloprije je gospodin Bosić rekao da su članovi kolegija sami sebe predložili da ne bi bilo sporenja zašto ovo ime, a ne neko drugo. Bit će mi jako interesantno obrazloženje za ova imena. Jeste li predložili kolegu Fazlića, kolegicu Pandurević i kolegu Kožula da ne bude rasprave zašto ovo ime, a ne neko drugo? Je li i dalje stojite kod svog mišljenja gospodine Bosiću – upitao je Arnaut.

On je dodao da je ovo potpuno nedosljedno, a da je jedino dosljedno to da se radi o tri stranke SDA, HDZ i SDS koje se vrlo često javno svađaju oko stvari od kojih narod ništa ne dobiva. Naglasio je da se ove tri stranke vrlo lako dogovore kada je u pitanju izbor tri prvorangirana kandidata koji će biti u ovoj Komisiji. 

Kako je rekao, nikad se ne može desiti da dva Bošnjaka ili dva Srbina ili dva Hrvata budu prvi ili drugi na rang-listi, pa da neko iz nekog drugog naroda bude treći.

Arnaut je prilikom rasprave na današnjoj sjednici istakao kao problem to što je HDZ kontinuirano protiv Zakona o ispitivanju imovine zvaničnika u institucijama BiH, a da je, što se SBB-a tiče, taj zakon neophodan.

- Što se tiče konkretno ove Interresorne radne grupe, SBB u potpunosti podržava izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucija BiH i ja ću sada podsjetiti da ovo nije prvi put da se ova tema nađe na glasanju. Mi smo usvojili zaključak da se zaduži Vijeće ministara da izradi Zakon o porijeklu imovine zvaničnika u institucijama BiH i koliko sam upoznat, VM nikada nije dostavilo prijedlog takvog zakona u proceduru. Mi smo tada glasali za taj zaključak da se VM zaduži. Kada je, konkretno, taj zaključak u pitanju, on je usvojen i u Predstavničkom domu i u Domu naroda i SBB je kroz svoja četiri poslanika u ovom domu i kroz delegata u Domu naroda, gospodina Radončića, glasao za taj zaključak - kazao je Arnaut.

Rekao je da se VM potpuno oglušilo o to.

- Ne znam je li zbog toga što resorni ministar nije htio uraditi ništa po pitanju izrade takvog zakona, ne mogu ulaziti u to, ali je činjenica da se VM oglušilo o zaključak oba doma. Imamo problem, jer je VM kontinuirano protiv donošenja ovakvog zaključka - potcrtao je Arnaut.

Predizborna farsa

Citirao je delegatkinju HDZ-a koja je kazala da je "ovaj zakon bezveze" te predložio da u sastav Komisije uđe neko iz reda hrvatskog naroda ko nije iz HDZ-a.

- Što se SBB-a tiče, ovaj zakon je neophodno potreban. Međutim, s obzirom na to da je sastav Komisije dva SDA, dva HDZ, dva SDS, kako je  to predloženo,  a svi znamo da Komisije djeluju po principu da morate imati bar jedan glas iz svakog naroda, i uzimajući u obzir da je delegatkinja HDZ rekla da je ovo bezveze, zaključujemo da će ishod svega ovoga biti taj da se neće uraditi ono što mi zadužujemo ovu Komisiju da uradi.

Neophodno je promijeniti to da u sastav ove Komisije iz hrvatskog naroda uđe neko ko nije iz HDZ-a, jer već znamo stav ove stranke. Rezultat ovog napora će biti nula i onda nećemo imati zakon o ispitivanju porijekla imovine i bit će ovo još jedna predizborna farsa – kazao je  Arnaut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.