BIH

Advokati odbrane ponovo upozorili na brojne nezakonitosti Bože Mihajlovića

Crnalić: Službene zabilješke su puko prepričavanje

Piše: M. Aš. – Ad. A.

13.9.2017

Ulaganjem nekoliko preceduralnih i službenih zabilješki i naredbi Tužilaštva BiH, u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a.

Tužiteljica Elvira Stanojlović u tri navrata uložila je u spis zajedničku izjavu Bilsene Šahman i Bakira Dautbašića ovjerenu kod notara, a u kojoj oni zapravo prijavljuju Azru Sarić, jer od njih pokušava iznuditi usluge, a koristeći njihovo poznanstvo sa liderom SBB-a.

Dokazi u prilog odbrane

Ova notarska izjava, iako je dokaz Tužilaštva ide u prilog odbrani - kako tvrde advokati - jer se iz njene sadržine vidi umišljaj Azre Sarić da koristeći proces na Kosovu izreketira Šahman i Dautbašića da bi za sebe obezbijedila radno mjesto u KCUS-u i specijalizaciju.

Šahman i Dautbašić su izjavu poslali direktoru SIPA-a i glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Dalidi Burzić. Čak je i predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović kazala „da je apsurd da se jedan te isti dokaz na istom točištu ulaže tri puta“.   

Ono što je najviše zaparalo uši odbranama jeste prijedlog tužiteljice Elvire Stanojlović da se u dokaznu dokumentaciju uvrsti naredba Tužilaštva BiH prema Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a kojom se zahtijeva da im se ustupi kopija spisa s Dautbašićevom izjavom, čime je prema zaključcima advokata sarajevsko tužilaštvo spriječeno da postupa.

Radi se o naredbi Tužilaštva BiH od 12. januara 2016. godine izdatoj sarajevskom tužilaštvu u kojoj se traži dostavljanje kopije krivičnog spisa po prijavi Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman protiv Azre Sarić zbog iznuđivanja određenih usluga i beneficija zbog njihovog poznanstva s liderom SBB-a. 

- Šta je Tužilaštvo BiH uradilo po predmetu koji je izuzet od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo!? Da li je ispitano da je Sarić iznuđivala usluge od Dautbašića i Šahman? Da li je to uopće zavedeno kao krivični predmet. Tužilaštvo BiH je bilo dužno donijeti konačnu tužilačku odluku, pa kakva god ona bila. Dautbašić kao prijavitelj nikada nije obaviješten o tome. Onda ispada da ovaj predmet nije ni zaveden – kazala je u svom prigovoru Tatjana Savić, Dautbašićeva advokatica.

Šef Radončićevog advokatskog tima Asim Crnalić zapitao se kako je moguće da se predlaže kao dokaz poziv svjedocima radi saslušanja u istrazi.

- Je li to oni procesuiraju zamjenicu glavne tužiteljice Kantona Sarajevo. O čemu se ovdje radi – kazao je Crnalić.

Nezakonita naredba

Dragan Barbarić, Radončićev advokat dodao je da je očigledno da je sarajevsko tužilaštvo spriječeno da sprovede istragu protiv Azre Sarić, jer im je predmet oduzet.

- Tužilac Božo Mihajlović je izvršio pritisak i na ovaj način formirao ovaj spis – pojasnio je on.

Dautbašić se osvrnuo na izlaganje advokata te je ustvrdio da je u tom periodu već obznanjeno da je on kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH.

- Osoba (Sarić op.a.) koja je došla u moj stan je to znala i zbog toga smo mi to prijavili na više adresa – pojasnio je Dautbašić.

Tužiteljica Stanojlović pokušala je u sudski spis unijeti službene zabilješke o posebnim istražnim radnjama SIPA-e, a koje su prema argumentiranim stavovima odbrana u potpunosti nezakonite, kao i svi dokazi koji iz njih proizilaze.

Advokat Crnalić je kazao da je u toku suđenja tužilac Mihajlović tvrdio da službene zabilješke neće biti uvođene kao dokazi i da je riječ o interpretacijama i parafraziranjima onoga o čemu se govorilo, tačnije o prepričavanju.

- Ovo su dokazi koji su neupotrebljivi – ocjenio je Crnalić.

Lider SBB-a Radončić, govoreći o službenim zabilješkama u kojima se spominju njegovi razgovori, je rekao:

- Svi smo bili svjedoci da su transkripti često bili falsificirani, aljkavi, neprecizni i da su službene zabilješke u kojima se spominju razgovori tendenciozno preneseni. Moramo se zapitati kakve su to inkriminacije moji razgovori s tadašnjim ambasadorom Džonatanom Murom (Jonathan Moore), kao i dio gdje se traži da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić stupi u kontakt sa mnom. Transkripi se značajno razlikuju od audiosnimaka, kao što smo svi imali priliku čuti u sudnici. Vi ste rekli da se oni kao takvi ne mogu koristiti – pojasnio je lider SBB-a.


Dautbašić: Performans Tužilaštva

Dautbašić se zapitao kako su službene zabilješke koje su bile označene kao povjerljive na dan njegovog hapšenja završile u medijima.

- Svi ovi razgovori su korišteni za medijski performans Tužilaštva – kazao je Dautbašić. 


Barbarić: Nezakonitosti na relaciji Tužilaštvo – SIPA

Barbarić je službene zabilješke ocijenio kao klasično nezakonito postupanje SIPA-e po nezakonitoj naredbi Tužilaštva.

- Vidi se da postoji samo jedna tužilačka i dvije sudske naredbe. Ovdje je sve jasno. Morale su biti i dvije tužilačke naredbe. Tužilac se pravdao da je riječ o greški, jer mu je falila jedna naredba. Ovdje je očigledno da uopće nema osnovne naredbe za posebne istražne radnje. Što sve ukazuje na nezakonitost na relaciji Tužilaštvo - SIPA – naveo je Barbarić te je dodao da se propratni akt koji je vezan za ove naredbe pojavljuje tek kasnije, a što je prema Zakonu nedozvoljeno.




Barbarić: Uočio nezakonitosti - Avaz
Savić: Zašto nije donesena tužilačka odluka o istrazi protiv Sarić - Avaz
Mihajlović: Naređuje i Tužilaštvu KS - Avaz
Crnalić: Službene zabilješke su puko prepričavanje - Avaz
Radončić: Transkripi se značajno razlikuju od audiosnimaka - Avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.