BIH

BH novinari zabrinuti zbog napada na kolege u Banjoj Luci

Fena

13.9.2017

Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog tri verbalna napada na novinare u Banjoj Luci, te onemogućavanja novinarskih ekipa da izvještavaju sa zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i drugih aktulenih događaja u tom gradu. 

- Prvo je štrajkač glađu, uposlenik Željeznica RS, Čedomir Knežević oduzeo mikrofone ekipi Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), zbog čega su drugi novinari solidarno odbili snimanje izjava i zahtjeva štrajkača. Sat kasnije je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS, verbalno napao i iz skupštinske sale izbacio snimatelje RTRS. 

Treći napad je uslijedio na pres-konferenciji organiziranoj povodom blokade rada NSRS, kada je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine, izvrijeđao dopisnicu Oslobođenja iz Banja Luke Gordanu Katanu i dopisnika Dnevnog avaza Gorana Dakića - navodi se u saopćenju UO BH novinari.

UO BH novinara najoštrije osuđuje napade ne novinare i snimatelje, te zahtijeva od nadležnih organa NSRS, kao i svih poslaničkih klubova i samih poslanika poštivanje slobode medija i osiguranje nesmetanog rada novinarskim ekipama, bez obzira na političke sukobe i druga zbivanja u prostorijama Narodne skupštine.

UO BH novinara poziva novinare svih medija u Banja Luci da solidarno odbiju izvještavati s događaja na kojima su napadnute njihove kolege, bez obzira iz kojeg su medija, te da bojkotiraju svakog politčara ili političarku koji prijete novinarima i onemogućavaju ih u obavljanju profesionalnih zadataka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.