BIH

Medihi Smajić dva puta plaćeno štampanje knjige "Šehidska spomen obilježja Srebrenice"

Piše: S. SMAJLOVIĆ

14.9.2017

Organizacioni odbor (OO) za obilježavanje 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, prošle godine je u program obilježavanja uvrstio promociju knjige "Šehidska spomen obilježja Srebrenice", autorice Medihe Smajić i odlukom broj: 01-014-544-2/16 za štampanje knjige isplatio joj 2.000 maraka.

 U odluci, koju je potpisao tadašnji predsjednik OO Ćamil Duraković, između ostalog stoji, da autorica ima obavezu 50 primjeraka predati Nerminu Alivukoviću, tadašnjem šefu načelničkog kabineta.

To ništa nije sporno, ali jeste to što je Medihi Smajić, Organizacioni odbor za obilježavanje 22. godišnjice genocida, ove godine,  odlukom broj: 01-014-236/17, koju je potpisao zamjenik predsjednika ovogodišnjeg OO Nermin Alivuković, za istu knjigu, koja nije bila uvrštena u program obilježavanja 11. jula, isplatio još 1.600 maraka. 

Faksimil odluke

I ovom odlukom autorica se obavezuje da 50 primjeraka knjige preda Memorijalnom centru Potočari.

Azir Osmanović, predsjednik ovogodišnjeg Pododbora za nauku, kulturu i istraživačku djelatnost za „Avaz“, kaže, da je uplata izvršena za štampanje drugog djela knjige, koja će izaći i biti uvrštena u program obilježavanja iduće godine.

Dosadašnja praksa Organizacionog odbora nije bila plaćanje unaprijed štampanja knjige, te je ovaj slučaj izazvao oštre reakcije pet autora knjiga, koji su za izdate i promovirane knjige dobili manje ili isto novca kao Smajić za nenapisani drugi dio knjige.

Šta ako se desi da knjiga ne bude štampana ili uvrštena u program obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.