BIH

Finansijska nedisciplina u FBiH: Dugovi za porez dosegli 2,3 milijarde maraka!

Porezna uprava FBiH: Poduzimaju se sve pravno raspoložive mjere prinudne naplate

Piše: S. NUMANOVIĆ

14.9.2017

Dug poreznih obveznika Federacije stalno raste, bez obzira na nastojana Porezne uprave da se tome stane ukraj. Kako se može vidjeti iz redovnih izvještaja koje ova federalna ustanova objavljuje, u tri mjeseca, koliko je prošlo između objava dva raporta, dug je porastao za skoro četiri miliona maraka.  

Brojni dužnici

- Na dan 30. juni 2017. godine 2.647 poreznih obveznika dužnika ima dugovanja po osnovu javnih prihoda u ukupnom iznosu od 2.270.026.846 KM, od čega se na glavni dug odnosi 1.797.160.347 KM, a na dug po osnovu zateznih kamata 472.866.499 KM – rečeno nam je u PUFBiH.  

Istovremeno, porezne institucije entiteta RS pohvalile su se da su ipak uspjele dug smanjiti za 16 miliona KM. Iz Porezne uprave FBiH istakli su da se „oko 75 posto ukupnog duga odnosi na dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za nezaposlenost“.

Glavnina duga, dakle, potječe iz prakse da se plaće isplaćuju, a da se istovremeno ne plate i porezi i doprinosi. Iz PUFBiH ističu i da poduzimaju sve pravne mjere koje su im na raspolaganju kako bi i kroz prinudu naplatili dugove.

- Poduzimaju se sve pravno raspoložive mjere prinudne naplate, od zabrane transakcija, preko transakcijskih računa poreznih obveznika, naplate sredstava s računa poreznih obveznika, popisa, zapljene i prodaje zaplijenjene imovine...

Mnogi porezni obveznici zbog nelikvidnosti da odjednom izmire porezne obaveze su s Poreznom upravom zaključivali sporazume o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga na rate, ali mnogi od njih nisu ih poštovali zbog nelikvidnosti. Među tim poreznim obveznicima prednjače oni s učešćem državnog kapitala u vlasništvu - kažu iz PUFBiH.

Treniranje strogoće

Upitani stoji li tvrdnja da PUFBiH trenira strogoću na privatnim, a štiti državne firme, koje su (tradicionalno) najveći dužnici, odgovorili su odrečno!

Kako bi disciplinirali velike dužnike, iz Porezne uprave odlučili su se na djelimičnu blokadu računa. Radi se o nekih 200 ustanova.

- To su poslovni subjekti koji su od javnog značaja, poput bolnica, rudnika, javnih preduzeća... Porezni obveznik sa svog računa može vršiti isplatu plaća s porezima i doprinosima, plaćanje rashoda i nabavku sredstava koja su neophodna za neometan rad -pojašnjeno nam je.

Zabraniti rad kažnjenima 

Među brojnim mjerama koje PUFBiH traži, kako bi se postigla finansijska disciplina, navedeno je i da je potrebno „zakonom zabraniti obavljanje svih javnih funkcija rukovodiocima privrednih društava i drugih poslovnih subjekata koji su vršili utaje poreza ili su svjesno izbjegavali da prijave i plate porez“.

- Porezna uprava FBiH očekuje da će Vlada Federacije donijeti propise kojima bi se riješio dug javnih preduzeća. Porezna uprava bez učešća Vlade FBiH i ostalih osnivača poreznih dužnika ne može sama riješiti ovaj problem, jer im isti ti osnivači, prema izjavama poreznih obveznika dužnika, duguju sredstva, zbog čega su došli u situaciju u kojoj se nalaze - rečeno nam je u ovoj ustanovi.

Otpis kamata

Poreznim dužnicima mogu se otpisati zatezne kamate. To se desilo 2.852 puta do sada. Od 7. novembra 2015. do 31. jula 2017. godine naplaćeno je po osnovu glavnog duga ukupno 94.914.377, a otpisano 73.973.278 zateznih kamata od ukupnog iznosa prijavljenih kamata, odnosno za 168.887.655 KM došlo je do smanjenja ukupnog duga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.