BIH

Jusko: Otvorena vrata za 500 miliona KM za realizaciju četiri infrastrukturna projekta

Jusko: Nastaviti s radom

Piše: K. Ke. - E. H.

19.9.2017

Bosna i Hercegovine jučer je zvanično pristupila Transportnoj zajednici, nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić u Briselu potpisao Ugovor s evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc. 

Time su našoj državi otvorene mogućnosti da iskoristi više od 500 miliona KM za realizaciju četiri infrastrukturna projekta koja je na samitu u Trstu predložio ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko. 

Detalji projekata

Kako nam je rekao Jusko, rezultat je to napornog rada njega i Ministarstva na čijem je čelu.

- Dvanaest mjeseci radilo se na ovome. Nakon deset godina usvojili smo Transportnu strategiju, nakon toga odmah smo krenuli na edukaciju kako bismo napravili projekte koji su prihvatljivi. Konstantno smo prisustvovali svim edukacijama Evropske komisije i lobirali i na kraju, od šest, četiri su projekta iz BiH - kazao je Jusko.

On je istakao da je ovo tek početak te da on i Ministarstvo nastavljaju s radom kako bi pripremili dodatne projekte koje će predstavljati na budućim sajmovima i skupovima.

Što se tiče samih projekata, važno je napomenuti udio grant, odnosno nepovratnih sredstava koja će osigurati EU. Najviše novca planirano je za gradnju tunela „Zenica“ na dionici Ponirak - Vraca na Koridoru 5C. Ukupna vrijednost gradnje ovog tunela je 100 miliona eura. Od tog iznosa, 84 miliona eura bit će kreditna sredstva, dok će EU osigurati 16 miliona eura.

Prema projektnoj dokumentaciji, tunel „Zenica“ trebao bi biti jedan od najdužih objekata ove vrste na cijelom Koridoru 5C, s dužinom od oko 2,4 kilometra. Drugi po vrijednosti projekt je dionica između petlji Johovac i Rudanka, također na Koridoru 5C, na dijelu koji prolazi kroz RS. Vrijednost ove investicije je 96 miliona eura. Kreditom će biti osigurano 80,7 miliona eura, a ostatak od 15,3 miliona eura su grant sredstva EU.

Dionica Johovac - Rudanka duga je 15 kilometara, a posebno je značajna zbog toga što će preko nje Doboj biti povezan s Koridorom 5C. Osim toga, preko petlje Rudanka Koridor 5C će biti povezan s autoputom Banja Luka - Doboj i to će, zapravo, biti jedino mjesto dodira ove dvije bitne ceste.

Za treći projekt, dionicu Zenica - Donja Gračanica na Koridoru 5C, predviđeno je 79 miliona eura. Od tog iznosa putem Transportne zajednice će biti osigurano 67 miliona eura, a EU će na to dodati skoro 12 miliona eura.

Najzahtjevnija dionica

Upravo je ova dionica među zahtjevnijim za gradnju. Na njoj će biti sagrađeno nekoliko objekata te dva tunela duga 300 i 400 metara. Također, na njoj će biti sagrađena i velika petlja Zenica Sjever, preko koje će Koridor 5C biti spojen s magistralnim putem M-17.

Četvrti projekt jeste modernizacija Luke Brčko. Za ovaj projekt bit će osigurano nešto više od deset miliona eura. Čak trećina od tog iznosa trebala bi biti grant sredstva.

Sredstva uskoro operativna 

Jusko ističe da operativnost odobrenih sredstava sada ovisi o Evropskoj komisiji te Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

- Mislim da će te procedure brzo biti završene te da će sredstava u kratkom roku biti operativna i spremna za povlačenje - naveo je Jusko.

Najviše novca za Koridor 5C

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.