BIH

Umjetnici šokirani stanjem u jednom od najljepših bh. gradova | Mićković: Čini se da nekome nije stalo da Počitelj živi

Počitelj: Inspektori zapečatili Pašinu tabiju

Piše: M. SMAJKIĆ

19.9.2017

Jedan od naših najpoznatijih akademskih kipara Florijan Mićković, koji je nebrojeno puta tokom svog polustoljetnog umjetničkog rada učestvovao, ali i vodio međunarodne sazive kolonija u Gavrankapetanovića kući u Počitelju, gdje je smještena Umjetnička kolonija koja djeluje pod okriljem Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), užasnut je stanjem u kojem se nalaze skoro svi kulturno-historijski objekti u ovom gradu. 

Vatrena borba

Sa sjetom se prisjetio kako su se umjetnici nakon rata, kako je rekao, „vatreno“ borili da se Počitelj obnovi. Jer, svi su imali jednu želju: da se tom gradu vrati nekadašnji sjaj i da ga opet, kao i prije rata, pohode umjetnici iz cijelog svijeta, iz svih sfera, od slikarstva do poezije. 

- Krenula je obnova, sve se zahuktalo, rekao bih i činilo se kao da će biti baš kao i prije rata. Ali, očito nije! Nisam već dugo bio u Počitelju, ali pratim situaciju i, nažalost, znam da je stanje ispod svakog nivoa. Stječem dojam kao da nekome nije stalo da taj grad živi. Jer, toliko se uložilo u obnovu i sada su svi digli ruke od Počitelja. Naša posla, u najkraćem. I šta drugo da kažem, već da sam razočaran - kazao nam je Mićković.

Predsjednik ULUBiH-a Admir Mujkić pomalo je, kazao nam je, umoran od priče o Počitelju. Jer, kako je podsjetio, već godinama status tog grada nije riješen.

- Dosta je tu stvari nejasno, od odnosa na relaciji Počitelj - Čapljina do odnosa Počitelj - Federacija BiH. Svi znamo da su u obnovu Počitelja s federalnog nivoa uloženi silni novci (5,5 miliona KM, op. a.), a s druge strane, Federacija BiH nije na pravi način odradila sve što je trebalo. I onda u tom stalnom naguravanju od Počitelja do Čapljine pa do Federacije vrijeme prolazi i sve počne propadati - razočaran je i Mujkić.

Predsjednik Fondacije „Mak Dizdar“, naučnik i ljubitelj bh. baštine Gorčin Dizdar mišljenja je da je stanje u kojem se nalazi Počitelj simptomatično za opći bosanskohercegovački i posebno bošnjački odnos prema vlastitom kulturnom naslijeđu.

- Jedna od najznačajnijih očuvanih urbanih cjelina osmanskog perioda, simbol tragičnog uništenja i čudesne rekonstrukcije kulturnog tkiva BiH i, na kraju krajeva, jedna od potencijalno najvećih turističkih atrakcija šireg regiona, prepušta se zaboravu i propadanju. Odgovornost za takvu situaciju prvenstveno nose svi nivoi vlasti, od općinskih do državnih, ali i šira društvena zajednica koja nije uspjela iznjedriti neke značajnije građanske inicijative za očuvanje i promociju Počitelja - istakao je Dizdar.

Mićković: Digli ruke | Mujkić: Dosta toga nejasno | Dizdar: Društvena nezrelost

Hitne aktivnosti

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ovih su dana u okviru tzv. monitoringa stanja spomenika posjetili Počitelj te apelirali na hitno poduzimanje širokih aktivnosti zbog šokantnog stanja u kojem se nalaze skoro svi kulturno-historijski objekti u njemu.

Za sada su reagirali federalni inspektori koji su zapečatili Pašinu tabiju, a njihove daljnje aktivnosti su nepoznanica, jer jučer nisu odgovorili na naš pisani upit.

Zli mentalitet 

Burić: Samo nazadovanje

Jedan od učesnika brojnih književnih programa koji su održavani u Počitelju je Ahmed Burić, koji također nije krio razočarenje zbog stanja u ovom gradu. 

- Posađen je mentalitet koji više ne mari ni za šta. To je zli mentalitet s kojim nećemo napredovati, samo možemo nazadovati – naveo je Burić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.