BIH

U Tužilaštvu BiH održan sastanak o procesuiranju predmeta ratnih zločina

Avaz.ba

19.9.2017

Sastankom je predsjedavala v.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, a središnje teme sastanka odnosile su se na ubrzanje dinamike procesuiranja predmeta ratnih zločina i brzu komunikaciju između pravosudnih institucija uključenih u rad na predmetima.

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak najviših dužnosnika državnih i entitetskih pravosudnih institucija o radu na predmetima ratnih zločina i izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Na sastanku je sudjelovala v.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zamjenik rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Milanko Kajganić, predstavnici Stalnog sudskog vijeća Suda BiH za ratne zločine sutkinje Minka Kreho i Željka Marenić, glavni tužilac Tužilaštva FBiH Zdravko Knežević i tužilac Munib Halilović, kao i tužilac Branko Mitrović iz Republičkog tužilaštva  RS.

Na sastanku je razgovarano o praktičnim pitanjima u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, svakodnevnoj suradnji i komunikaciji institucija, kako bi se ubrzao rad u predmetima ratnih zločina, kao i potrebnim aktivnostima u izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Također, na sastanku je razgovarano o komunikaciji između državnih i entitetskih institucija prilikom proslijeđivanja predmeta na nadležnost entitetskim tužilaštvima, kao i svim ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina, u cilju pružanja podrške Radnoj grupi za izradu izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Misije OSCE-a u BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.