BIH

Đapo: Planinarskom savezu FBiH omogućit ćemo izgradnju bivaka za posjetioce

Fena

19.9.2017

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je ugovor o sufinansiranju projekta "BH Bivak", koji je jedan od četiri projekta od značaja za turistički razvoj Federacije BiH.

- Spomenuto sufinansiranje omogućit će Planinarskom savezu FBiH da izgradi mrežu sigurnih skloništa - bivaka, za posjetioce kako bi boravak na bosanskohercegovačkim planinama učinili ne samo lijepim nego sigurnim i ugodnim - istakla je ministrica Đapo. 

Cilj je izgradnjom bivaka podsticati razvoj ekološki prihvatljivog planinskog turizma, pa će se i objekti graditi ekološki prihvatljivim materijalima.

- Izgradnjom dodatnih bivaka povećat će se i turistički kapaciteti, osigurat će se siguran boravak na planini, privući će se veći broj turista, koji će u sinergiji s ostalim turističkim potencijalima, lokalnoj zajednici dati očekivane pozitivne ekonomske efekte - dodala je Đapo. 

Predsjednik Planinarskog saveza FBiH Zehrudin Isaković naglasio je da je najveći nedostatak smještajnih kapaciteta u ekstremnim planinskim uvjetima uočen na planinama Prenju i Čvrsnici, gdje će se locirati i izgraditi najveći broj bivaka.

- Bivaci će biti postavljeni na teško pristupačnim lokacijama, i predstavljat će strateški bitna mjesta za planinare, alpiniste i gorske spasioce. Koristit će se kao kontrolne stanice gorske službe spašavanja i kao osmatračka mjesta radi uočavanja požara - rekao je Isaković.

On je ovom prilikom uručio ministrici Đapo zahvalnicu i medalju za partnera godine, po odabiru Upravnog odbora Planinarskog saveza i zahvalio je na njenom iznimnom angažmanu, kako bi sportski turizam bio prepoznat u FBiH, svijetu i da bi se osigurao siguran i ugodan boravak na najvećem bh. turističkom potencijalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.