BIH

Mektić-Horovic: Jačanje odnosa između BiH i SAD u sigurnosnom sektoru

Avaz.ba

19.9.2017

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Polom Horovicem (Paul Horowitz) sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje te jačanja odnosa u sigurnosnom sektoru.

Posebna pažnja je posvećena aktivnostima i projektima koje se provode u oblasti prevencije i borbe protiv terorizma. Ministar Mektić je istakao da sigurnosne agencije rade svoj posao dobro i da ostvaruju izuzetno dobru saradnju sa partnerskim agencijama u svijetu.

- BiH ne može biti utočište teroristima, a svi bh. državljani koji se budu vratili u BiH sa stranih ratišta bit će procesuirani i stavljeni pod puni nadzor - kazao je Mektić, dodajući da je predviđeno jačanje kapaciteta SIPA-e te inicirana izmjena zakona i pooštravanje sankcija za teroristička djela.

Ministar Mektić je upoznao zamjenika ambasadora Horowitza sa aktivnostima na prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH, gdje SAD pruža značajnu pomoć. Također, razgovarano je o provođenju projekata iz oblasti granične sigurnosti te potpisivanju sporazuma o readmisiji kojim se regulira povratak osoba koje ilegalno borave na teritoriji neke od država potpisnica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.