BIH

Delegacija MMF završila posjetu: U Srbiji za godinu dana otvoreno 120.000 novih radnih mjesta

S. N.

19.9.2017

Nastavlja se privredni rast Srbije, povremeno ometan u prvoj polovini ove godine, uglavnom zbog slabije proizvodnje električne energije i negativnih utjecaja suše na poljoprivredu. Zabilježen je i snažan rast domaće potražnje, uz nastavak oporavka privatne potrošnje i jakih stranih direktnih investicija.

Zabilježeno je i da se nastavljaju jačati pozitivni trendovi na tržištu rada, što je veoma važno. U periodu od 12 mjeseci, do juna, u Srbiji je otvoreno 120.000 novih radinih mjesta. U tom kontekstu,procjenujemo rast bruto društvenog proizvoda od 2,3 posto u ovoj, s perspektivnom povećanja na oko 3, 5 posto u 2018. godini – stoji u izvještaju delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), koji je upravo objavljen.

Tim ove međunarodne finansijske institucije bio je u posjeti Srbiji od 13. do 19. septembra ove godine. Šef tima Džejms Ruf (James Roaf) objavio je i da se s vlastima u Beogradu razgovaralo o budžetu ove države za narednu godinu, te napretcima u provođenju strukturalnih reformi.

Roaf ističe i da IMF očekuje nastavak reformi, te posebno poboljšanje aktivnosti koje će privatnom sektoru i potencijalnim investitorima olakšati posao. U tom smislu on očekuje da će administracija biti još efikasnija, te da će se ulaganjima u infrastrukturu privredi pomoći i olakšati poslovanje.

IMF je pozdravio najavljeno povećanje plaća i penzija, smanjenje poreskih opterećenja privredi, te smanjenje javnog duga Srbije.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.