BIH

Čović prisustvovao otvaranju generalne debate

Predsjedništvo BiH. Stoltenberg i Čović uoči otvaranja Generalne skupštine UN

Srna

19.9.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je u u sjedištu UN u Njujorku (New York) otvaranju generalne debate Generalne skupštine UN na čijem je početku generalni sekretar ove organizacije Antonio Gutereš (Guterres) istakao da se mir, povjerenje i napredak u svijetu jedino ujedinjeno mogu graditi.

Gutereš je posebno spomenuo izbjeglice, navodeći da se svijet suočava ne samo sa izbjegličkom krizom nego i sa nedostatkom solidarnosti. 

Predsjedavajući generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak se u svom govoru posebno osvrnuo na mlade, rekavši da se moraju održati obećanja data nadolazećoj generaciji o napretku, te zaštiti životne sredine i same planete.

Čović je prethodno prisustvovao prijemu za šefove država i vlada u Guterešovoj organizaciji, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH na marginama prvoga dana generalne debate sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koga je kratko informisao o napretku BiH na putu evroatlantskih integracija.

Kratke susrete Čović je imao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i premijerom Slovenije Mirom Cerarom, te ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.  

Predviđeno je da se Čović sutra obrati učesnicima generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.