BIH

Niz susreta Crnatka na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a

Fena

20.9.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, koja se održava u Njujorku, Sjedinjene Američke Države, gdje se prvog dana na marginama zasjedanja GS UN sastao sa novoimenovanim generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Tomasom Gremingerom (Thomasom). 

Ministar je Gremingeru čestitao preuzimanje dužnosti generalnog sekretara OEBS-a u julu ove godine. Istaknuo je da je BiH opredijeljena za jačanje odnosa s državama u regionu, kao i provođenje aktivnosti u cilju postizanja sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Također, Crnadak je u Njujorku održao bilateralni sastanak sa ministrom inozemnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, kojem je zahvalio na dosljednim izrazima podrške Mađarske u procesu evropskih integracija BiH, a posebno u realizaciji projekta upućivanja mađarskog diplomate u MIP BiH, koji je početkom septembra došao u Sarajevo, te će u dvogodišnjem vremenskom periodu prenositi mađarska iskustva u procesu približavanja EU.

Na sastanku je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Mađarske.

Ministar je u večernjim časovima prisustvovao prijemu čiji su domaćini bili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini). Tokom večeri, ministar je imao kratke susrete sa ministrima inozemnih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić, Srbije Ivicom Dačićem, Makedonije Nikolom Dimitrovim, Bugarske Ekaterinom Zaharievom i Kube Bruno Eduardom Rodríguez Parrillom.

Drugog dana boravka u Njujorku, ministar Crnadak će učestvovati na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kojem će prisustvovati ministri inozemnih poslova zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn), zatim će imati susret sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Sibleszom, te će prisustvovati prijemu koji organizuje ministar inozemnih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeik Abdulah Bin Zajed El-Najan (Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan), saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.