BIH

Dragan Mektić o aferi "prisluškivanje"

Piše: S. D.

20.9.2017

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, komentirao je danas u Sarajevu navode zagrebačkog sedmičnika "Nacional" o tome da "Obavještajno - sigurnosna agencija" BiH vodi specijalni rat protiv Hrvatske, te da "nelegalno prisluškuje i špijunira hrvatske političare i poduzetnike".  

 - Obavještajna agencija BiH, pa i sve druge agencije unutar Bosne i Hercegovine, uz sve ostale nadležnosti,  dužna je da zaštiti i ekonomske interese Bosne i Hercegovine, i da zaštiti Bosnu i Hercegovinu od nelojalnih i nekorektnih napada koji mogu da ugroze ekonomske temelje ove države i da nanesu ekonomsku štetu državi odnosno građanima Bosne i Hercegovine. Sve je urađeno sasvim legalno, legitimno, i ništa u tome nema novo. To radi svaka država, ne samo u Evropi, i u svijetu, to rade i bezbjednosne institucije Bosne i Hercegovine, to rade i obavještajna agencija Bosne i Hercegovine. Ali, sve te interese BiH, koje i nastojimo da zaštitimo od nelojalnih i, rekao bih,  profiterskih udara dužni smo da radimo u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Sve do čega smo došli, sve što smo saznali u čitavoj ovoj situaciji, o kojoj je pisao i portal "Žurnal", o kojem piše i "Nacional“ zagrabački smo preduzimali u skladu sa zakonom, i Ustavom ove države, štiteći ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine. Ali nećemo nikoga nelegalno prisluškivati, to nemamo namjeru, pogotovo ovdje nije bilo namjera da se bilo ko nelegalno prisluškuje. Ali, ovdje su neki, rekao bih, privatni interesi udarili na cjelokupne ekonomske temelje Bosne i Hercegovine i naravno da ćemo to sprečavati u skladu sa zakonom i Ustavom BiH. Da li će to nekome u BiH, pojedincima, grupama koji su se našli u svemu ovome smetati, da li će to smetati interesima neke druge zemlje, to nas u ovom momentu ne zanima, nas obavezuje interes građana Bosne i Hercegovine, ali nećemo ništa raditi protiv interesa ni nekih drugih država. I, sad se neke stvari polako otkrivaju. Evo, došlo je i u medije, protiv čega ja lično nemam ništa ,i neke izjave i neke poruke i nama i svijetu postaju jasnije zašto su na takav način i u takvom kontekstu slate prema BiH. U početku nam nije bilo jasno zašto se to radi, ali sada definitivno puno više o tome znamo i naša uloga, bezbjednosnih agencija, u čitavom tom slučaju i OSA-e koja je radila određene aktivnosti, u skladu sa zakonom, da te informacije dostavimo ključnim nosiocima političke, izvršne, zakonodavne i svake druge vrste vlasti u BiH. Naše nije da preduzimamo bilo kakav odgovor prema drugim državama, to trebaju na osnovu informacija koje im dostavimo, da preduzmu institucije ove države i nosioci funkcija u institucijama ove države - kazao je Mektić.

Sat vremena nakon prvog obraćanja medijima, Mektić je ponovo izašao pred novinare.

- Govorio sam o ustavnom pravu OSA-e da štiti interese BiH. Radili su to da zaštite interesa BiH i dalje ćemo to raditi. Nisam rekao da smo prisluškivali državnike Hrvatske. Ali ako u slučaju potrebe da se zaštite interesi države BiH, i to ćemo raditi, u skladu sa ustavnim nadležnostima. Dakle, nismo prisluškivali zvaničnike Hrvatske, to nisam rekao. O operativnim mjerama ne bih ni govorio. Štitimo, stitićemo interese ove države, a najmanje je važno da kako smo dobili neke informacije. To je u interesu i građana ove zemlje - rekao je Mektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.