BIH

Ahmetović: Zvizdić više odgovara predsjedniku stranke nego institucijama države

Piše: E. Ma,

20.9.2017

Poslanik u PS BiH Sadik Ahmetović komentirao je danas u Sarajevu navode zagrebačkog sedmičnika "Nacional" o tome da "Obavještajno - sigurnosna agencija" BiH vodi specijalni rat protiv Hrvatske, te da "nelegalno prisluškuje i špijunira hrvatske političare i poduzetnike" 

- Očigledno je ovdje u pitanju paralelni sistem u OSA-i koji odudara od onoga što je interes države BiH. Nadam da će institucije ove zemlje moći prevazići ovaj problem i poslati poruku i Hrvatskoj da se ne radi o prisluškivanju nikoga iz političkog vrha Hrvatske i siguran sam da nije bilo razmjene informacija između obavještajne službe BiH i Hrvatske, ali isto tako da ovo nisu informacije SOA-e - ističe Ahmetović i nastavlja:

- Ovo su informacije iz BiH od paralelnih, nelelgalnih i nelegitmnih struktura koje prave problem zbog ličnih i političkih interesa nekolicine ljudi - kazao je Ahmetović.

Također je komentirao to što je na dnevni red današnje sjednice uvrštena tačka koju je on predložio o neodgovornosti Vijeća ministara.

- Imamo jednu vrlo čudnu situaciju u BiH, kada predložite ono što je legitimno u svim demokratskim zemljama, takvu incijativu proglase politikanstvom. Imamo izjave minimum dvojice članova Predsjedništva koji su u javnosti već kazali da ne postoji parlamentarna većina, a isti su predlagači mandatara za sastav Vijeća ministara gospodina Zvizdića - kaže Ahmetović i nastavlja:

- Najmanje što je moglo Predsjedništvo, zbog političke odgovornosti i stanja u zemlji, zbog nerada koji imamo u Vijeću ministara i Parlamentu BiH, jeste da obave konsultacije sa političkim strankama i da pokušamo naći rješenje kako da unaprijedimo život u BiH u Ustavnu obavezu koju ima i Vijeće ministara i Paralment. Nažalost, niko ne želi preuzeti odgovornost i ovo proglašava politkanstvom samo iz jednog razloga. Ne mora se uraditi ništa, sljedećih godinu dana Vijeće ministara ne mora imati nikakvu podršku, ne mora se usvojiti nijedan zakon. Dakle, to je trenutna politika protiv koje smo mi. Tražimo da i iskoračimo i nađemo rješenja koja će pomoći državi BiH. To je jedini razlog, i nažalost, od toga se bježi, a da niko ne govori kako prevazići problem - kazao je Ahmetović.

Iskazao je nadu da će predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, koji nije prisutan na sjednici, pojaviti se do kraja iste.

- Pozvao bih da se pojavi u sali Parlamenta i da na Zaključak koji je usvojio Parlament i koji ga je izabrao, odgovori na Zaključak za koji je glasala većina poslanika. To je politička odgovornost i odgovornost prema institucijama, ljudima koji su ga birali. Da li mu je samo potrebna zaštita Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, to samo treba otići i kazati, a da ga ne interesira šta kaže Parlament i poslanici. Nažalost, imamo situaciju da nam predsjednici vlada i Vijeća ministara više odgovaraju predsjednicima stranka, nego institucijama države - kazao je Ahmetović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.