BIH

Grupa obespravljenih radnika fabrike "Fortuna" danonoćno ostaje ispred kapije

Prenoćili i ostali i danas na kiši tražeći svoja prava ( H.Čalić)

Piše: H.Č.

20.9.2017

Poslije jučerašnje blokade fabrike obuće “Fortuna” u stečaju, kada su se zajedno na glavnoj kapiji našli obespravljeni radnici koji su u procesu stečaja proglašeni viškom, odjavljeni sa spiska zaposlenih i privaljeni na biro za zapšljavanje i oko 700 radnika koji rade u novoosnovanim firmama “Fortunato” i “Fortob”, danas je stanje u ovoj fabrici mirno.

Glavni ulaz u fabriku danas nije u blokadi, u dvije pomenute fabrike proizvodnja se odvija normalno, ali je tužna slika pred kapijom. 

Grupa od tridesetak obespravljenih radnica i radnika, na smjenu od po deset dežuraju, tražeći ispunjenje svojih zahtjeva.

- Na ovaj način želimo da kažemo da nije tačno da su se jučer oko 12 razišli svi radnici. Mi obespravljeni radnici smo ostali ispred naše fabrike. Ostali smo cijelu noć i danas po kiši. Tražimo da se pokrene “Fortuna” u stečaju, da se sa biroa za zapošljavanje vrate obespravleni radnici, da se iz “Fortune” odstrane kriminalci, da tužilaštvo i sud rade profesionalno i da se osude oni koji su “Forunu”pokrali - izjavila je radnica Najla Mujaković i dodala da će oni ovdje ostati ili dok svi ne završe u Službi hitne medicinske pomoći, ili do ispunjenja zahtjeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.