BIH

Kriva sahat-kula u Gradačcu vrijedan je spomenik kulture: Već skoro dva stoljeća odolijeva zubu vremena i prkosi gravitaciji

Piše: O. MUJKIĆ

21.9.2017

Sahat-kula u starom jezgru Gradačca, iako predstavlja najmlađi objekt ove vrste u BiH, zbog svog neobičnog izgleda privlači pažnju turista i ljubitelja kulturne baštine. Zbog slijeganja terena već odavno je nakrivljena za nekoliko stepeni i mnoge podsjeća na krivi toranj u Pizi.  

Upravo zbog poređenja sa mnogo poznatijim italijanskim kulturnim spomenikom, predstavlja pravi mamac za brojne turiste koji svakodnevno obilaze ovu građevinu koja, iako prilično kriva, prkosi gravitaciji.

Natpis na ploči

Ovu prelijepu sahat-kulu podigao je Husein-kapetan Gradaščević 1824. godine, što se vidi iz natpisa na ploči uzidanoj u objekt. Na ploči piše: „Osnivač objekta je Husein-kapetan, sin Osman-kapetanov, kapetan gradačake tvrđave. Godina 1240.“ (1824.)  

- Kapetan Gradašćević sagradio je ovu sahat-kulu u isto vrijeme kada i poznatu džamiju Husejniju u Gradačcu. Predstavlja posljednju sahat-kulu sagrađenu u BiH, kao što je i džamija Husejnija posljednja potkupolna džamija sagrađena u BiH za vrijeme Osmanskog carstva - kaže Rusmir Djedović, stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Originalni sat prvi put je zamijenjen za vrijeme austrijske uprave, kada je iz Beča donesen i ugrađen novi. Nakon toga mijenjan je još nekoliko puta, a posljednji put je popravljen 1948. i radio je sve do 1953. godine, kada je gradačačka sahat-kula prestala biti aktivna. Za kulu je zanimljivo da joj je vrh u visini od pola metra ozidan ciglom, dok je ostali dio od kamena.

Zanimljivo je i to što su tri ivice zaobljene, a četvrta je oštrog ruba. Naročito je postala poznata zbog svog krivog izgleda, a do toga je došlo, kako se pretpostavlja, zbog neadekvatno postavljenog temelja. Osamdesetih godina prošlog stoljeća urađena je zaštita, čime je zaustavljeno daljnje naginjanje, tako da je spašena od eventualnog urušavanja.

- Sahat-kula još prije rata je proglašena zasebnim nacionalnim spomenikom pod zaštitom države, a sada je pod zaštitom države kao dio cjeline koja se naziva Utvrda Gradačac. Zbog dotrajalosti krov već odavno prokišnjava, tako da ovaj vrijedni spomenik u posljednje vrijeme izgleda prilično zapušteno. Neophodna je hitna obnova krovne konstrukcije, ali za sada ne raspolažem informacijama da li neka od državnih institucija planira novac za to - kaže Djedović.

Djedovic; Neophodna je sanacija

Brojni posjetioci

Sahat-kula visoka je 22 metra, a nalazi se na atraktivnoj lokaciji u staroj gradskoj jezgri, okružena s nekoliko vrijednih spomenika kulture koji, također, privlače brojne posjetioce. Sa sjeverne strane, na udaljenosti svega stotinjak metara, nalazi se Kula Husein-kapetana Gradaščevića, čiji je centralni objekt visok 18 metara.

S donje strane kule je džamija Husejnija, koja predstavlja jedan od najljepših vjerskih objekata u ovom dijelu BiH, a u blizini je i zgrada biblioteke sagrađena 1839. godine i, prema dostupnim podacima, druga je po starosti u BiH.

Nišani stari stotinama godina

Bogatu kulturnu baštinu stare jezgre oko gradačačke sahat-kule, koja predstavlja jedinstven biser kulture na ovim prostorima, upotpunjuje i harem džamije Husein-kapetana Gradaščevića. U njemu se nalaze dobro očuvani nadgrobni spomenici, nišani, stari nekoliko stotina godina.

 

Husejnija je jedna od najljepših džamija u kraju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.