BIH

Projekt inkluzije djece s posebnim potrebama i u Goraždu | Haljevac: Nama nekoliko trenutaka ništa ne znači, a njima je to veliko

Haljevac s djecom u art radionici na otvorenom

Piše: Al. B.

20.9.2017

U okviru jednog od najvećih projekata socijalne inkluzije djece s posebnim potrebama, sarajevski umjetnik Sulejman Memo Haljevac posjetio je i odjeljenje Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu, u kojem se obrazuju djeca s intelektualnim poteškoćama i kombiniranim smetnjama u razvoju. S učenicima, rukovodstvom i nastavnicima na gradskom pješačkom mostu Haljevac je organizirao art radionicu, tokom koje su desetine dječaka i djevojčica zajednički uradile nekoliko slika.  

Projekt „Mi možemo“ realizira se uz podršku federalnih ministarstava rada i socijalne politike te okoliša i turizma, s ministrima Veskom Drljačom i Editom Đapo na čelu, i u saradnji sa Zavodom za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine iz Pazarića.

- Ova djeca su tu da vide ljepote Drine. Imali smo lijepo druženje s osnovcima iz škole u Goraždu, koja je pokazala da je dobar domaćin, a po tome je Goražde i poznato. Ovoj djeci zaista trebamo pokloniti pažnju. Nama nekoliko trenutaka ništa ne znači, a njima je to veliko - kazao nam je Haljevac.

U Goražde je stigla i grupa mladih i kreativnih osoba iz Zavoda u Pazariću, ustanove koja se brine o 340 osoba iz cijele BiH. Sabina Čajić, stručna saradnica za odnose s javnošću Zavoda, kaže da ovakvi umjetnički sadržaji olakšavaju socijalnu inkluziju djece s poteškoćama u razvoju, a s krajnjim ciljem stvaranja evropskih standarda života i rada ove populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.