BIH

Dodik: Opozicija je osvojila samo jedan sto i ništa više

G. Dakić/Avaz.ba

Piše: G.D.

20.9.2017

Cijenimo da je situacija u RS stabilna, Narodna skupština RS je radila, izjavio je danas u Banjoj Luci predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik. 

Dodik je na konferenciji za novinare sa koalicionim partnerima, osudio napade na rukovodstvo NSRS i pripadnike policije, te pozdravio izgradnju nove dionice autoputa i rekonstrukciju UKC RS, kao i izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu. 

- Obezbijedili smo rast domaćeg proizvoda prošle godine od tri posto. Koalicija je razmatrala i odlučila da se sredstva koje je RS dobila iz klirinškog duga upotrebljavaju u razvojne projekte - rekao je Dodik.

Poručio je da su "iskazali koaliciono jedinstvo oko dešavanja u NSRS". 

- Opizicija je pokazala svoju nemoć. Osvojili su samo jedan sto i nista više. Sjednice NSRS se i dalje moraju održavati - kazao je predsjednik RS.

Komentirajući povlačenje odluke o referendumu, Dodik je rekao da to nije odustajanje, da je učinjeno zbog nedostatka konsenzusa, ali da se ponovo može razmatrati.

- Mi smo nezadovoljni tim ustanovama. Nije problem da povučemo ovu odluku o referendumu, jer nije postojao konsenzus. Ne želimo da pravimo podjelu na tom pitanju, iako je opozicija manjina - kaže predsjednik RS. 

Dodaje da će NSRS "to pitanje ponovo problematizirati i da se ono može ponovo vratiti". 

- Potreban je konsenzus za održavanje referenduma. Katalonija godinama pokušava da pokrene referendum. RS je u težoj situaciji nego Katalonija, ali se izborila. Donijet ćemo novi Zakon o referendumu i utvrdit ćemo nove procedure.

Marko Pavić, lider DNS-a  poručio je da "sve u RS treba da radi i to jeste najvažnije". 

- Treba obezbijediti svim ustanovama da nastave raditi. Ne može se nezakonitim radom pozivati na nezakonitu dobit. Nezakonitost može proizvesti samo haos - smatra Pavić. 

Ovi problemi, dodaje, "ne smiju da nas odvuku od poslova za narednu godinu". 

- Svi treba da se bave svojim poslom. Ankete pokazuju ko ima većinu u narodu, ali mi tu većinu nikada nećemo zloupotrijebiti - poručio je lider DNS. 

Predsjednik Socijalističke partije RS kazao je da RS ima protivnika koji ne mogu da prihvate realnost. 

- Ne možemo prihvatiti destabilizovanje RS. FBiH ima velike probleme, kao i državni nivo. Stanje u RS bi bilo još i bolje kad ne bismo imali probleme u BiH. RS je velika vrijednost - poručio je Đokić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.