USAID

Projekt Farma dva: Dodijeljeno više od 77 grantova u vrijednosti oko 4,3 miliona KM

Avaz.ba
20.09.2017 15:07
A
A
A

USAID Farma dva projekt u proteklih 20 mjeseci podržao je više od 300 organizacija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije u BiH, dodijelivši više od 77 grantova ukupne vrijednosti oko 4,3 miliona KM, rekao je danas u Banjoj Luci direktor ekonomske kancelarije USAID-a Enru Bigel.

- U naredne dvije godine, uključujući rad i kancelarije u Banjoj Luci, očekuje se da će privatni sektor generisati dodatne investicije u vrijednosti većoj od 10 miliona KM - rekao je Bigel, otvarajući novu kancelariju USAID Farma dva projekta u Banjoj Luci.


Nova radna mjesta

On očekuje da će biti otvoreno 340 novih radnih mjesta, te da će koristi imati više od 4.000 proizvođača.

Bigel je naglasio da otvaranje kancelarije u Banjoj Luci znači širenje aktivnosti, te da će osoblje i menadžment tim Farma dva projekta moći češće da dolaze i rade s javnim i privatnim sektorom u ovoj regiji Republike Srpske.

On je istakao da će naredni grantovi biti dodjeljivani u oblastima pčelarstva i peradarstva.

Bigel je kao jedan od primjera naveo otvaranje sirane u Poljoprivrednoj školi u Banjoj Luci, čije je otvaranje pomogao USAID Farma dva projekt, a koja je već dala rezultate.

On je naveo i primjer podrške javnom sektoru u oblasti peradarstva, kao dio pomoći USAID Farma dva projekta, ističući da je omogućena podrška obuci za sektor peradarstva, a u vezi sa pripremnim aktivnostima za izvoz u EU.

- To je veoma važno jer će EU uskoro poslati delagaciju u BiH da utvrde kako inspekcije u BiH vrše nadzor peradarskog sektora. To povećava šanse BiH da izvozi peradarske proizvode u EU, ali pomaže potrošačima u BiH jer su onda sigurni da dobijaju proizvode visokog kvaliteta - rekao je Bigel.

Direktor Zajednice živinara Republike Srpske Nebojša Rakić rekao je da su tokom prošle godine utvrđeni pravci saradnje sa USAID Farma dva projektom, te da je značajna podrška pružena u oblasti stvaranja uvjeta za izvoz živinskog mesa i jaja na tržište EU.

- Na naše zadovoljstvo to se vrlo uspješno odvija i 26. septembra očekujemo kontrolu iz EU. Mislimo da će neki od naših preduzeća sigurno dobiti dozvolu da izvoze u EU, jer smo stvorili uvjete za to uz pomoć svih ovih subjekata, a u prvom redu USAID-a - istakao je Rakić.

On je naveo da se u Republici Srpskoj godišnje proizvodi 25.000 tona živinskog mesa i oko 400 miliona jaja, te naglasio da domaći proizvođači imaju kvalitet i konkurentnost da mogu izvoziti svoje proizvode na tržište EU.

Direktor Javne ustanove Veterinarski institut "Vaso Butozan" Željko Sladojević istakao je da ova ustanova ima dugogodišnju saradnju sa Farma dva kada je riječ o jačanju kapaciteta, a u ovoj godini potpisan je novi ugovor koji se odnosi na praćenje bolesti plavog jezika i kvrgave kože, gdje će Institut raditi određene analize i vidjeti kakva je situacija na terenu.

- Ranijih godina imali smo podršku u vezi sa opremom za laboratorije. Jačanjem kapaciteta, opremanja i uvođenja novih metoda proširili smo spektar djelovanja, analiza koje radimo na Institutu. Saradnja sa Farma dva projektom nam je mnogo pomogla - naglasio je Sladojević.

Direktor Poljoprivredne škole u Banjoj Luci Edi Haneš rekao je da je sredinom maja u ovoj školi otvorena mini-sirana, radionica za preradu mlijeka, opremljena adekvatnom opremom za stručnu i praktičnu obuku, i primjer je mini-prerađivačkog kapaciteta za proizvodnju mliječnih proizvoda po tradicionalnim recepturama.

Javni poziv


- Ovo je rezultat projekta, koji su na javni poziv USAID-a i švedske Ambasade, Farma dva uputili Poljoprivredna škola, Tehnološki fakultet i Gradska razvojna agencija - naveo je Haneš, dodavši da je vrijednost ovog projekta iznosila 5.000 eura.

Haneš je istakao da se u sirani obučavaju učenici Poljoprivredne škole, ali i studenti Tehnološkog fakulteta i šira društvena zajednica, a od oktobra će početi i obuka 24 kandidata (mladih ljudi koji imaju svoje farme i žele da prošire proizvodnju), koji će dobiti zvanične certifikate.

Više o:

USAID