BIH

Crnadak na Savjetu za regionalnu saradnju

Fena

21.9.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.  

Šef bh. diplomatije jučer je učestvovao na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kojem su prisustvovati ministri inostranih poslova zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Hahn je uvodnim obraćanjem otvorio raspravu o provedbi sporazuma postignutih na Samitu u Trstu, koji je održan 12. jula. Crnadak je istakao značaj usvajanja Ugovora o transportnoj zajednici između BiH i Evropske unije, 5. septembra na sjednici Savjeta ministara BiH i njegovog potpisivanja 18. septembra u Briselu.

Još jedanput je naglasio značaj saradnje i povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnim faktorima za ubrzanje evropskih integracionih procesa regije.

Neposredno prije početka sastanka, Crnadak je razgovarao s komesarom Hahnom, koji je tom prilikom potvrdio svoje prisustvo na sastanku ministara inostranih poslova zapadnog Balkana, koji će biti održan krajem novembra ili početkom decembra tekuće godine održati u Trebinju.

Crnadak se jučer sastao i s generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugom Hansom Sibleszom s kojim je razgovarano o mogućnostima pridruživanja Bosne i Hercegovine članstvu Stalnog arbitražnog suda.

Crnadak je prisustvovao i prijemu koji je organizovao ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Sutra, trećeg dana boravka u New Yorku, Crnadak će učestvovati na trilateralnim susretima ministara inostranih poslova Republike Turske, Republike Srbije i BiH, kao i Republike Turske, Republike Hrvatske i BiH. Učestvovat će i na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji će domaćin biti ministar inostranih poslova Bjelorusije (BiH je članica Trojke). Planirano je učešće bh. ministra na prijemu čiji je domaćin ministar inostranih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmar Gabriel, saopćeno je danas iz Kancelarija za odnose s javnošću MVP-a BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.