BIH

Mogerini i Han ponovili podršku EU perspektivi proširenja za zapadni Balkan

Fena

21.9.2017

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini (Federica Mogherini) i evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) na radnom sastanku s liderima šest partnera s zapadnog Balkana održanom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, potvrdili su nedvosmislenu podršku EU perspektivi proširenja za zapadni Balkan. 

Nakon sastanka s liderima iz zemalja zapadnog Balkana, upriličenom kako bi se unaprijedilo rad na putu EU integracija cijelog regiona, Mogerini i Han su ponovili nedavno iskazanu podršku i na nivou Evropskog vijeća kao i od predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), u njegovom godišnjem Govoru o stanju Unije početkom ovog mjeseca.

- U skladu s tim opredjeljenjem, EU intenzivira je podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve, kako bi njihov napredak postao ireverzibilan do kraja našeg mandata - rečeno je u zjedničkoj izjavi Mogerini i Hana koju prenosi delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Izrazili su zadovoljstvo što su lideri zemalja zapadnog Balkana potvrdili opredjeljenje pojačanom radu na reformama, posebno u oblastima pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava, te regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kako bi se očuvao i iskoristio ovaj pozitivni zamah.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Zoran Zaev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.