BIH

Kineska Vlada podržava razvojni put koji je BiH odabrala

F. Foćo/Avaz.ba

N. K.

21.9.2017

Delegacija Kineske političke konsultativne narodne konferencije (CPPCC) danas se tokom prvog dana posjete Bosni i Hercegovini, susrela s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Kinesku delegaciju predvodi potpredsjednik CPPCC-a Ma Peihua, 

Kako je u izjavi novinarima rekao Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, ova zvanična posjeta doprinijeti nastavku saradnje sa  prijateljima u svim sferama.

On je rekao da će ova posjeta doprinijeti daljnjem razvoju odnosa, iako su u političkom smislu ti odnosi veoma dobri kao i kada je u pitanju oblast ekonomije.

Istaknuo je i značaj nekoliko kineskih investicija u BiH, a otvaraju se i nove mogućnosti investiranja, te je Čolak dodao da iako je saradnja i u drugim oblastima dobra ona se može još i više produbljavati posebno u oblasti nauke i kulture.

- BiH, što smo i danas ponovili, podržava i opredijeljena je za politiku jedne Kine i želimo kao istinski prijatelji unapređivati i razvijati naše odnose - zaključio je Čolak.

Potpredsjednik Kineske političke konzultativne narodne konferencije Ma Peihua dodao je da između dvije zemlje postoji duboko i tradicionalno prijateljstvo, te da kineska vlada i narod Kine podržava suživot u BiH, ali poštuje i razvoji put BiH.

- Politički odnosi se dobro razvijaju i konstantno se produbljuje naše međusobno političko povjerenje, a pored toga i naša praktična saradnja u svim oblastima uključujući ekonomsku-trgovinsku saradnju se stalno proširuje. Historijski gledano naši odnosi su trenutno u na najboljem nivou od uspostavljanja diplomskih odnosa - kazao je Peihua. 

Kazao je da kada su u pitanju konkretni projekti u saradnji dviju zemalja postoje rezultati, najavljujući da će biti nastavljena takva saradnja.


Ma Peihua je rekao da  kineska Vlada podržava razvojni put koji je BiH izabrala, te da su danas imali iskren i otvoren razgovor. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.