BIH

Vlada Holandije traži da Vrhovni sud poništi presudu o Srebrenici

Fena

21.9.2017

Holandska vlada  zatražila je od vrhovnog suda da poništi presudu kojom je vlada proglašena djelomično odgovornom za smrt 300 Bošnjaka u julu 1995. godine kada je počinjen genocid u Srebrenici, javljaju agencije. 

Žrtve su ubijene, navodi Reuters, nakon što su ih holandski vojnici iz UN-a, predali snagama Bosanskih Srba iz baze u kojoj su se sklonile hiljade protjeranih Srebreničana. Više od osam hiljada Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka ubijeni  su u prvom genocidu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

- Ne dijelimo mišljenje sudija da su holandski vojnici djelovali nezakonito i ne razumijemo kako su donijeli ovakvu presudu – rekao je Klaas Meijer, portparol ministarstva odbrane agenciji Reuters.

On je govorio o presudi žalbenog suda koji je potvrdio prvobitnu presudu donesenu 2014. godine, po kojoj su holandski mirovnjaci trebali znati da će Bošnjaci biti ubijeni ako budu izbačeni iz baze. Vrhovni sud može poništiti presudu, samo ako je tokom procedure prekršen zakon, navodi agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.