BIH

Sud imenovao privremenog stečajnog upravnika za kompaniju "Agrokomerc"

Piše: M. DEDIĆ

21.9.2017

Općinski sud u Bihaću je po prijedlogu šest predlagača iz Cazina i Velike Kladuše da se nad imovinom pravnog lica D.D. „Agrokomerc“ iz Velike Kladuše otvori stečajni postupak donio rješenje kojim je za privremenog stečajnog upravnika imenovao Šefika Smlatića.


Zakonom o stečajnom postupku

Sudija ovog suda Aladin Bajrić nije mogao na osnovu podnesene dokumentacije ocijeniti da li postoje svi neophodni uvjeti za otvaranje stečaja nad nekadašnjim prehrambenim divom, pa će taj zadatak u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku obaviti privremeni stečajni upravnik Smlatić. On ovaj zadatak treba uraditi do 13. oktobra.

Smlatićev zadatak prema sudskom rješenju bit će da, osim što će ocijeniti da li je stečaj neminovan, između ostalog, izvrši uvid u poslovne knjige i dokumentaciju dužnika, da li imovina stečajnog dužnika može pokriti troškove stečajnog postupka te da li se poslovanje D.D. „Agrokomerc“ može u cjelini ili djelimično organizirati dok traje stečajni postupak.


Šefik Smlatić: Privremeni stečajni upravnik. Šefik Smlatić: Privremeni stečajni upravnik

- Ukoliko bude neophodno,uradiću i kontrolu poslovanja dužnika i eventualno kontrolu izvršene privatizacije- kaže privremeni stečajni upravnik D.D. „Agrokomerc“.

Napravljen gubitak  

Ova je kompanija u zadnjih šest godina napravila gubitak od 70,4 miliona KM.

Kao što je poznato Općinski sud u Velikoj Kladuši donio je nedavno odluku o prodaji Prehrambene industrije “Agrokomerca”, imovine vrijedne više od 21 miliona KM najpovoljnijem ponuđaču firmi “AC Foodu” za 4,4 miliona KM. 

U sklopu te imovine se osim ogromnih skladišnih kapaciteta nalazi i nekoliko proizvodnih pogona te 84.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta. AC Food je dio grupacije AS Group. “AC Food” je u martu ove godine kupio trećinu postrojenja “Agrokomerca” za 3 miliona KM I to tvornicu stočne hrane, pogone za preradu voća i povrća i skladišni prostor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.