BIH

Ćatić o odluci Holandije: I sama presuda je sramna, Srebreničani su još više ogorčeni

E. Ma.

21.9.2017

Nakon što je Holandija najavila da će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu i zatražiti da ovaj sud odbaci presudu holandskog Žalbenog suda koji je u julu potvrdio da ta zemlja snosi "djelomičnu odgovornost" za pokolj nad 350 Bošnjaka muslimana u Srebrenici, izbačenih 1995. iz UN-ove baze, koju su tad osiguravali holandski vojnici, majke Srebrenice još više su ogorčene.

Kako nam je rekla Hajra Ćatić iz Udruženja "Žene Srebrenice", sama presuda bila je sramna.

U prvostepenoj presudi Sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na način da je Vlada Holandije odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u julu 1995., u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici.  

Vlada Holandije  proglašena je odgovornom za smrt samo onih osoba koje su se za vrijeme pada Srebrenice zatekle unutar UN-ove baze, ali ne i za muškarce koji su se nalazili oko baze, kao ni za one koji su put od sigurne smrti pokušali naći u šumama, uputivši se na ono što će kasnije postati poznato kao "Marš smrti".

-  Svi rade protiv žrtava i porodica koje su izgubile u strašnom genocidu svoje najmilije - rekla je Ćatić.

Porodice žrtava genocida odlučile su da će ići na reviziju ove presude. Sebreničani smatraju da naknada štete ne pripada samo porodicama onih 350 Bošnjaka koji su bili unutar baze Potočari, već i  stotinama onih koji su bili oko baze, kao i hiljadama koji su bili u centru Srebrenice.

Što se tiče revizije presude koju će zatražiti i Holandija i porodice srebreničkoga genocida, ona će ići na Vrhovni sud.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.