BIH

Otvoren 16. poljoprivredni sajam u Bijeljini

Piše: LJ. LJ.

21.9.2017

Agrarni sektor i poljoprivredna proizvodnja u cjelini je teška i složena oblast privređivanja koja zahtijeva maksimum truda, znanja i umijeća, ne samo da bi se opstalo već i da bi se proizvodilo za razvoj, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Stevo Mirjanić, otvarajući ovogodišnji 16. poljoprivredni sajam "Interagro 2017“ u Bijeljini na kome je prisutno 120 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Francuske, Njemačke i Italije.

Napominjući da poljoprivredna proizvodnja i prerađivački sektor imaju najveći doprinos u stvaranju BDP–a, u iznosu od 2,4 milijarde KM, ministar Mirjanić je naglasio da je to učešće od 20 posto BDP-a.

- Ova godina je bila izazovna za poljoprivrednu proizvodnju, jer su je obilježili velika suša i mraz, koji su izazvali štetu od 270 miliona KM. Vlada RS je preduzela mjere da se ove negativne implikacije vremenskih neprilika ublaže i saniraju - istakao je ministar Mirjanić naglasivši da je u protekle četiri godine u agrarni sektor investirano oko 430 miliona KM, te da će u narednom periodu značajnija pažnja biti posvećena kapitalnim u odnosu na tekuća ulaganja.

Posebno je naglasio značaj realizacije projekta navodnjavanja oko 3.030 hektara zemljišta za koji je izdvojeno 37 miliona KM. Značajna sredstva se ulažu i u obnavljanje hidro – melioracionih sistema zbog bolje odbrane od poplava i ublažavanja posljedica velikih suša.

Slaviša Cacanović, vršilac dužnosti direktora preduzeća 2Grad AD, koje je organizator ovogodišnjeg sajma, pozdravio je sve izlagače, naglasivši da se ove godine po prvi put kao partner sajma pojavila i Privredna komora FBiH, uz Privrednu komoru RS, Privrednu komoru Tuzlanskog kantona i Privrednu komoru Distrikta Brčko.

Predstavnik PK FBiH Emir Pašić naglasio je da je pozicioniranje poljoprivrede u BiH, kao strateške privredne grane izuzetno važno, te da tome doprinose i ovakve sajamske manifestacije.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, istakao je da se za proteklih šesnaest godina ovaj sajam razvio u zapaženu privrednu manifestaciju, pomažići da i regija Semberija postane dio globalnog tržišta.

Na sajmu sokovi, džemovi, čajevi

Živojin Đukarić, predstavnik preduzeća „Mons produkt“ iz Teslića, koje se bavi proizvodnjom kozjeg sira na slobodnoj ispaši na planini Očauš kod Teslića, predstavio je na sajmu više vrsta kozjeg sira.

Mujesira Muminović iz Brčkog na sajmu je predstavila sok, džem i čaj od aronije koju sa sinom Miralemom proizvodi na parceli od dva dunuma. Ona kaže da je prošle godine proizvela oko 1.000 litara soka od aronije, te da namjerava proširiti ovu proizvodnju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.