BIH

Mirsad Herić za Avaz.ba: Nećemo više čekati pravdu, tražit ćemo je na protestima

Piše: R.B.

21.9.2017

Roditelji četverice mladića, koji su život izgubili 21. februara 2015. godine u obrušavanju veće količine zemlje na Površinskom kopu Dubrave, planirali su jučer održati proteste u Živinicama, uz podršku Sindikata solidarnosti.

Međutim, spriječilo ih je jako nevrijeme, pa su odlučili proteste odgoditi za 15 dana. 

- Željeli smo da ispričamo svoje bolne priče. Nakon tragedije još niko nije odgovarao za ono što se desilo. Iako je optužnica podignuta, niti jedno ročište još nije održano - kazao je za portal Avaz.ba Mirsad Herić, otac Edina Herića, jednog od stradalih mladića. 

Mirsad navodi da je sutkinja, koja je preuzela slučaj krajem prošle godine, "zakazala ročište za mart ove godine, ali nakon toga je prebačena iz Općinskog suda Živinice u Kantonalni sud Tuzla". 

- Išao sam kod predsjednika suda, ali ni to nije dalo rezultat. Mi, roditelji stradalih mladića nećemo više čekati. Ići ćemo na proteste i tražiti pravdu - poručuje ogorčeni Mirsad.

U večernjim satima, u obrušavanju veće količine zemlje, na Površinskom kopu Dubrave Rudnika "Kreka", osim Edina Herića, stradali su i Alem Dedić, Arif Alibašić i Adel Šehić. 

U ovom predmetu optuženi su Suad Zonić (59) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku "Kreka", Sakib Muhtarević (53), rukovodilac PK "Dubrave“, Sakib Halilčević (50), tehnički rukovodilac PK "Dubrave“, Asim Brčaninović (57), rukovodilac službe za zaštitu na radu PK "Dubrave“, Nedim Šljivić (48), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK "Dubrave“ svi iz Živinica, i Mirad Delić (49) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO (bager, traka, odlagač) PK "Dubrave“. 

Oni se terete da su počinili krivično djelo teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju s krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.