BIH

BiH-SAD: Efikasnije procedure za povratak osoba koje borave bez dozvola

Avaz.ba

21.9.2017

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država o readmisiji osoba koje borave bez dozvola, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti.

Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države će zaključivanjem ovog sporazuma i na osnovu reciprociteta uvesti brže i efikasnije procedure identifikacije te sigurnog i urednog povratka osoba koje ne ispunjavaju uvjete ulaska ili boravka na teritorijama dviju država, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas i Informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava i poziv za intervenciju Bosne i Hercegovine kao treće strane u postupku pred Evropskim sudom u slučaju „Zoletić i drugi protiv Azerbejdžana“.

Zaključeno je da ovaj slučaj povlači Ustavom propisanu obavezu Bosne i Hercegovine da osigura zaštitu svojih građana u inozemstvu.

Zadužen je zastupnik Vijeća ministara BiH da obavijesti Evropski sud za ljudska prava da će Bosna i Hercegovina iskoristiti svoje pravo umješača prema čl. 36. st. l. Evropske konvencije i intervenirati kao treća strana u ovom postupku.

Riječ je o zaštiti prava 33 državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na privremenom radu u Azerbejdžanu, a koje je angažiralo privatno društvo u sektoru građevine. Međutim, uvjeti rada i boravka u Azerbejdžanu nisu bili u skladu s obećanjima koja su prethodno dobili za rad i boravak u inozemstvu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.