BIH

Travnik: Proteklih godina manje oboljelih od tuberkuloze

U bolnici se primjenjuju savremene metode liječenja

K. KAVAZOVIĆ

21.9.2017

Broj oboljelih od tuberkuloze na području srednje Bosne posljednjih nekoliko godina značajno je smanjen, a to je rezultat primjene savremenih dijagnostičkih i terapijskih metoda koje se koriste po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ističe dr. Emir Abdulović, direktor JU Bolnica za plućne bolesti i TBC u Travniku.


Izliječiva bolest

- Prije 15 godina mi smo godišnje imali 250 novootkrivenih slučajeva. Posljednje dvije godine bilježimo 50 do 60. Naša zemlja nekada je bila visokorizična, a sada je srednje rizična kada je u pitanju tuberkuloza. To je izlječiva bolest. Liječenje traje šest mjeseci, od toga dva je bolničkog i četiri mjeseca ambulantnog - kaže dr. Abdulović. 

Poznato je da je tuberkuloza bolest socijalno ugroženih kategorija te osoba koje žive u kolektivnim smještajima, ali dr. Abdulović navodi da su u rizičnoj skupini sve više hronični bolesnici.


Dr. Abdulović: Rizična grupa

- Hronični bolesnici koji su ranije oboljeli od šećerne bolesti ili imaju tumor su, također, ugrožena skupina - ističe dr. Abdulović. 

Prvi simptomi

U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku tokom cijele godine kontinuirano imaju kampanje i brojne druge aktivnosti kojima se upozorava na ovu bolest. Građane upozoravaju da, ukoliko osjete simptome, kao što su opća slabost, blago povišena temperatura duži period, noćno preznojavanje, gubitak apetita, mršavljenje i kašalj da posjete ljekara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.