BIH

Crnadak u Njujorku: BiH nastavlja sa reformama

Avaz.ba

23.9.2017

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u Njujorku da u BiH ne postoji konsenzus o punopravnom članstvu u NATO-u, ali da postoji puna saglasnost oko nastavka saradnje sa Alijansom, uključujući što brže aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

Crnadak je učestvovao jučer na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Američko-jadranske povelje (A5) čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

- U nastavku izlaganja Crnadak je pojasnio da se sve parlamentarne partije iz Republike Srpske protive punopravnom članstvu, ali da nastavak saradnje sa NATO-om podržavaju svi, uključujući i SNSD čiji je visoki funkcioner Nebojša Radmanović, kao član Predsjedništva BiH, potpisao zvaničan zahtjev za aktiviranje MAP-a - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Crnadak je dodao da BiH nastavlja sa reformama i u drugim sektorima, a naročito u onim koji su povezani sa procesom evrointegracija.

Crnadak je na sastanku istakao da BiH cijeni značaj Američko-jadranske povelje jer omogućava razmjenu mišljenja i saradnju u oblasti sigurnosti u regionu.

Pored ministara inostranih poslova zemalja članica A5, ovom sastanku prisustvovao je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), s kojim je Crnadak imao kraći susret po završetku ministarskog sastanka.

Crnadak se jučer sastao i sa predsjednikom Nacionalnog komiteta za spoljnu politiku SAD-a Rozmari Dikarlo (Rosemary DiCarlo) s kojom je razmijenio mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu, procesu evropskih integracija BiH i saradnji sa NATO-om, te aktuelnim svjetskim političkim temama. 

Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN, koja se održava u Njujorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.