BIH

Nakon što nije raspravljano o Vijeću ministara: Vlast zatvara oči pred problemima

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.9.2017

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak sazvali su za 24. oktobar drugu posebnu zajedničku sjednicu oba doma PSBiH.

Na dnevnom redu sjednice samo je jedna tačka: Poslanici i delegati pitaju - Vijeće ministara BiH odgovara.

Ignoriranje većine

Iz obavještenja poslanog iz Parlamenta vidljivo je da nije prihvaćen zaključak s posljednje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen na prijedlog poslanika Sadika Ahmetovića iz Nezavisnog bloka, da u dnevni red te sjednice bude uvrštena i tačka o temi funkcioniranja Vijeća ministara.

Poslanici koji su podržali ovaj zaključak nisu zvanično obaviješteni o tome, ali su ogorčeni zbog činjenice da se predsjedavajući Denis Zvizdić pokušava zaštititi od odgovornosti prema Parlamentu BiH.

Ahmetović za „Avaz“ kaže da će većina poslanika u Predstavničkom domu ipak otvoriti ovo pitanje, bez obzira na sve opstrukcije.

- Ovdje se radi o nepoštivanju odluka Parlamenta i ignorisanju većine poslanika u Predstavničkom domu. Očito je SDA i HDZ-a strah da se otvori priča o funkcioniranju Vijeća ministara, ali mi ćemo nastaviti potencirati to pitanje - izričit je Ahmetović.


Ahmetović: Strah ih je

Magazinović: Postoji otpor

Nejasni razlozi

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kaže da su nejasni razlozi iz kojih postoji otpor vlasti spram ideje da Parlament BiH raspravlja o povjerenju i rezultatima rada Vijeća ministara.

- Nekad mi se čini da se čelnici vlasti ponašaju kao djeca koja se plaše mraka i misle da, ako zatvore oči, mrak će nestati. Tako i oni zatvaraju oči pred realnim životom i problemima, ali, na njihovu žalost, čak i rijetko kad ih otvore, ti problemi su i dalje tu, a ispred njih i dalje stoji nezadovoljni narod - kaže Magazinović.

Đonlagić: Pitanje negativnih rezultata

Đonlagić: Insistirati na poštivanju zaključaka

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, također očekuje da se poštuju zaključci tog doma.

- SBB očekuje da se na dnevnom redu zasjedanja Parlamenta BiH nađe pitanje rada i funkcioniranja Vijeća ministara i negativnih rezultata u dosadašnjem periodu i odgovornosti predsjedavajućeg Denisa Zvizdića. Klub SBB-a insistirat će da zaključak Predstavničkog doma bude ispoštovan - kaže Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.