BIH

Bh. poljoprivreda izumire: Rasprodaja farmi sve češća pojava

Piše: T. ROKVIĆ

24.9.2017

Poljoprivreda u BiH nestaje, a za sve je kriv izostanak podrške države, slažu se poljoprivredni proizvođači od kojih su mnogi bili prinuđeni rasprodati svoje farme u posljednjih mjesec dana. 

Kažu, razlog za ovakav potez, koji će mnoge od njih odvesti na biro za zapošljavanje, jeste što nemaju više čime hraniti stoku, a usjevi koje su posijali u najvećoj mjeri su izgorjeli tokom suša koje su ove godine zahvatile BiH.

Posljednja nada su im bili podsticaji, ali su, kako tvrde, ili izostali ili bili nedovoljni. Mnoge od njih, odnosno njihovu proizvodnju, naglašavaju, spasilo bi da su imali od čega finansirati sisteme za navodnjavanje. Ovako, kažu, moraju se pomoriti s propalim ulaganjem i rasprodati sve kako ne bi tonuli u veće gubitke.


Gubitak oko 100.000 KM 

Poljoprivredni proizvođač iz Gojčina kod Kalesije Hariz Osmančević ove godine je bio prinuđen prodati 22 grla muznih krava od 30, koliko ih je imao. Za sve krivi izostanak podsticaja od države. 

- Sigurno se više neću baviti poljoprivredom. Vremenski uvjeti su tako loši posljednjih četiri-pet godina, a ni za 2014. podsticaji nisu isplaćeni. Još 2012. podnio sam zahtjev za kapitalna ulaganja, ali nikada nisam dobio ni odbijenicu ni rješenje. Svoja grla sam prodavao po cijeni od dvije, a plaćao ih po tri hiljade KM. Kukuruz koji sam zasijao izgorio je, tako da ukupan gubitak procjenjujem na oko 100.000 KM – kaže on.

Suša uništila gotovo sve

Tarik Puljarga iz Bugojna kaže da mu je suša uništila gotovo sve, ali ne može odustati od poljoprivrede jer od nje živi. 

- Iz budžeta bi se trebalo izdvajati najmanje pet posto za poljoprivrednu proizvodnju, ali to se ne radi. Da je redovnija isplata podsticaja, sve bi bilo lakše - zaključuje Puljarga, kojem je stradalo 30 posto usjeva u ovoj godini.

„Livanjski sir“ ne pravi se mađarskom sirovinom


 

Jozo Kovač iz Livna bavi se mljekarstvom više od deceniju i po, a proizvodnja „livanjskog sira“ je porodična tradicija još od daleke 1955. godine

- Nikada nije bilo gore nego sada. Politika vodi pogrešnu ekonomiju u svakom smislu. Tražili smo da se zaštiti cijena mlijeka, pregovarali s pet mljekara iz naše županije, stavljeno je sve na papir, obećali su da cijena mlijeka neće ići ispod 50 feninga, a meni se javljaju ljudi da se i dalje isplaćuje manje. Nadalje, u Livnu se proizvodi sir za koji se sirovina ne može uvesti iz Mađarske – kaže Kovač i dodaje da su svi koji se odluče ostati u poljoprivredi zapravo entuzijasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.