POVRATNIČKI FRONT

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću : Ne skrivajte propast lažnom brigom za povratnike!

Autor: A. H.
24.09.2017 11:54
A
A
A

Neformalna grupa građana, povratnika u Podrinje, poznata kao Povratnički front iz Zvornika, obratila se otvorenim pismom članu Predsjedništva BiH i čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću ukazujući na njegovu „lažnu brigu za ugroženost povratnika u RS“ i poručujući mu da prestane prikrivati propast u koju Federaciju i cijelu zemlju nezaustavljivo vodi vlast SDA „ogrezla u mafijaštvo, nepotizam, neznanje i odsustvo bilo kakve državničke i nacionalne vizije“.


Sveopći sunovrat 

- Vaš doprinos sveopštem sunovratu svega u ovoj nesretnoj zemlji nije ništa manji od Milorada Dodika i Dragana Čovića, ma koliko se Vi pri tome busali u prsa „patriotsko-bosanska“ i zaklinjali u državu kao „svetinju“, samo da bi krivci ispali oni drugi. Tako je i sve ono što je vaša političko-interesna klika, od početka procesa povratka do danas, uradila za bošnjačko stanovništvo na području RS, bilo u „korist“ štete i nesreće ove populacije, a time i protiv ključne i posljednje šanse za istinsku reintegraciju države BiH – stoji u pismu.

Posebno snažne dokaze za svoje tvrdnje, navode iz Fronta, imaju u donjem, zvorničko-semberskom dijelu Podrinja koje obuhvata područje Zvornika, Janje, Bijeljine, Bratunca, Vlasenice i Srebrenice, gdje je uz dobojsku i prijedorsko-kozaračku regiju, povratnički pokret, predvođen Fadilom Banjanovićem Bracikom, bio najmasovniji i najperspektivniji, a gdje su im, kako navode, „krila polomili“, upravo, SDA povratnički kadrovi.

- To su svi oni Vaši dugogodišnji prevaranti i manipulatori, nastanjeni u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima Federacije - daleko od povratničkih sredina i izvaranog povratničkog naroda kojeg navodno predstavljaju. Činili su i čine to zloupotrebama povratničkih fondova u stranačko-izborne i privatne svrhe te ostalim opstrukcijama i manipulacijama u sistematskom parazitsko-kriminalno-izdajničkom poduhvatu protiv povratnika i države BiH, što traje preko dvije decenije – navodi se u pismu.


Podsjećajući Izetbegovića na njegovu ulogu u satiranju svojevremeno formiranog „predragocjenog Državnog fonda za povratak“, autori pisma navode kako su osmišljeni prevarantski projekti zapošljavanja putem turskih kredita, grantova Vlade Federacije i mnogi drugi projekti koji su se krili iza tobožnje pomoći povratnicima, a iz čijih fondova su punjene stranačke kase, namicani novci za izbore i niz drugih fiktivnih radnji.

- Fiktivni su, naravno, i „povratnički“ kadrovi iz te priče poput, recimo, Adila Osmanovića, bivšeg federalnog, a sada državnog ministra, višedecenijskog „gazije“ za povratak iz svog bajkovitog zamka u Tešnju, a s manipulantskim CIPS-om iz Teslića. Po ko zna koji put ćemo ponoviti da su vlasnici „fiktivnih“ prebivališta i ostali nezamjenjivi „povratnički tribuni“: potpredsjednik RS Ramiz Salkić, rodom iz Bratunca, je višedecenijski Tuzlak(!?), baš kao i „povratnički“ državni poslanik Sadik Ahmetović - predratni stanovnik Sućeske, opština Srebrenica. Sve je to bio i ostao SDA-ov tim snova za razbijanje povratka i ovjekovječenje Vašeg sultanata - navodi se u pismu.

 

Pokop revizije

Nenadmašni personalni začin prevare i zločin nad zločinima „povratničke“ kadrovske politike je, navodi se u pismu, Dževad Mahmutović, nezamjenjivi (dok ne otjera i posljednjeg povratnika sa Drine) predsjednik Regionalog odbora SDA Srednje Podrinje, sa sjedištem u Tuzli(!?).

- Taj Tuzlak iz Zaklopače kod Vlasenice je i Vaš lični savjetnički pravni „ekspert“, zbog čega će njegovo životno pravničko (ne)djelo - sramni pokop revizije tužbe protiv Srbije - ostati zapamćeno i kao Vaš lični zločin nad nadama u nalaženje ikada dostojanstva i mira za žrtve ratnog genocida – navodi se u pismu.

Radite „iza kulisa“ 

- Sasvim je razumljivo što ste sve vrijeme udarnički radili i radite „iza kulisa“ isto ono što i srpski zvaničnici javno rade, nerijetko ih i pretičući u doprinosu zajedničkom cilju - da Bošnjaka na Drini i uopšte u RS ne bude. Znate Vi dobro da bi više bošnjačkih povratnika i njihovih prava na Drini značilo i manje Vašeg sultanata i svemoći u Sarajevu!

A Vi se ni mrvice tih dinastičko-carskih ovlasti i slasti, tog uzurpiranog vlasništva nad nesrećom najnastradalijeg i najtragičnijeg naroda u Evropi nakon Drugog svjetskog rata ne biste odrekli u korist nekakve normalne BiH - od Drine do Une i od Save do Neuma. One BiH bez koje će s ovih prostora nestati i druga polovina Bošnjaka koja je preostala iza pogubne vladavine i liderstva Vaše političko-interesne klike - navodi se u pismu.


Ešalon seoskih varalica

- Cijeli taj ešalon seoskih varalica i karikaturalnih doktora nauka, nakoćenih i natovljenih na propasti povratka i izopačenim kriterijima vrijednosti Vaše države koje nema, također Vam, Bakire Izetbegoviću, oduzimaju pravo i da spomenete apelacije za povratnička prava! Svima je jasno da to radite jer je i Vama jasno da Vam je „sultansko ruho“ definitivno spalo u očima naroda koji je konačno jednom odlučio da prestane biti „blećak“ – da se samouništava zarad neutoljive pohlepe Vas i Vaših svita i parazita.

Upravo Vas je taj strah od nadolazećeg pada i beznačajnosti, te pratećeg realnog preispitivanja Vašeg lika, (ne)djela i imetka, podstakao da još jednom zaigrate na staru, izlizanu i opštepročitanu kartu – na po ko zna koju po redu apelaciju za tobožnji boljitak povratnika kojima ste sami uzeli sve. Kao i ranije, računali ste na Dodikove bijesne reakcije i prijetnje opstanku BiH, odnosno na ono jedino što taj čovjek radi u zadnjih deset godina, e da biste po hiljaditi put kolektivni kontrabijes Bošnjaka prema dotičnome okrenuli u Vašu korist – poručuju povratnici.