BIH

EPBiH traži garanciju za kredit kako bi sagradila Blok 7 u Tuzli

Blok 7 TE Tuzla: Trakavica u vezi s gradnjom traje godinama

Piše: M. AŠČIĆ

24.9.2017

Nadzorni odbor (NO) „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) prihvatio je informaciju Uprave ove državne kompanije o usaglašavanju finansiranja gradnje Bloka 7 TE Tuzla s kineskom državnom bankom EXIM. Vrijednost investicije, bez PDV-a, iznosi 722,35 miliona eura (1,4 milijarde KM). 

Svjetsko tržište

Radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji, ali trakavica u vezi s Blokom 7 i njegovom gradnjom traje već skoro deset godina. No, i dalje je aktuelna priča je li ovo preskup projekt za EPBiH i može li se graditi i finansirati po nižoj cijeni, o čemu će zadnju riječ dati Parlament Federacije.

Uprava EPBiH, nakon što je NO prihvatio stavove usaglašene s Kinezima, u narednih nekoliko dana poslat će Vladi FBiH, tačnije Ministarstvu finansija, zahtjev za odobravanje garancije za kredit za gradnju Bloka 7 TE Tuzla, nakon čega će i Federalni parlament morati dati saglasnost.

Saznajemo da je s Kinezima konačno usaglašen dogovor o trajanju kredita od 20 godina uz grejs period od pet godina i otplatu u trajanju od 15 godina i da EPBiH može iz svojih sredstava vraćati kredit, bez obzira na promjene u kretanju cijena električne energije na svjetskom tržištu, što uveliko diktira prihode kompanije.

Koja kamata

Kamata po kojoj je dogovoreno vraćanje kredita Kinezima iznosi oko 2,5 posto po liboru (Londonska međubankovna kamatna stopa) i najpovoljnija je za ovu vrstu posla, tvrde naši sagovornici iz EPBiH.

- Studija je pokazala da EPBiH može bez problema u narednih 15 godina uredno vraćati kredit - kaže naš sagovornik iz EPBiH.

SBB tražio reviziju projekta 

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, tražio je u oktobru prošle godine da se preispita ugovor o gradnji Bloka 7.

- Smatramo da se radi o bloku koji je preskupo ugovoren i gdje sve stvari treba ponovo preispitati. Ugovarali su ga ljudi iz tadašnjeg SDP-a. Ne zato što je iz SDP-a, nego što su ogromne brojke, tražim da se cijeli projekt, odnosno cijeli posao preispita – rekao je prošle godine novinarima Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.