BIH

U sistemu PDV-a ne trebaju biti firme s prihodima do 100.000 KM

Jedinstvena porezna stopa najbolji je model, smatraju u Upravi

T. ROKVIĆ

24.9.2017

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH predložila je u novom zakonu o PDV-u povećanje praga za registraciju u porezni sistem, sa sadašnjih 50.000 na 75.000 ili čak 100.000 KM.

 

U UIOBiH pojašnjavaju da bi na ovakav način u sistemu PDV-a bili obveznici koji zaista i ostvaruju taj promet te da je to način da se riješe takozvanih PDV parazita, koji ne ostvaruju traženi oporezivi promet.

 

Poslovna aktivnost

 

- Oni vuku više novca iz sistema nego što doprinose prikupljanju prihoda. Na ovaj bi način u sistemu PDV-a ostale firme koje zaista posluju u pravom smislu te riječi, ostvaruju promet, koje i zakonski zaslužuju da budu u sistemu poreza na dodanu vrijednost - ističu u UIOBiH.

Dodaju da će obveznici koji budu isključeni iz sistema PDV-a moći uredno obavljati poslovnu aktivnost te da će biti registrirani u poreznim upravama entiteta i Distrikta Brčko, po osnovu direktnih poreza.


Pandurević: Bave se efemernim pitanjima


Iz UIO podsjećaju da BiH trenutno ima sistem PDV-a za koji se, kao najefikasniji, zalažu međunarodne finansijske institucije. U slučaju da se BiH odluči na uvođenje nižih stopa za neke osnovne životne namirnice, to bi značilo povećanje standardne stope, mnogo veće od sadašnjih 17 posto. Zato je, ističu, sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model.

Niz promjena

Uprava je izradila i potpuno novi Prijedlog zakona o PDV-u, jer se u posljednjih 11 godina u direktivama EU koje reguliraju oblast PDV-a desio cijeli niz promjena, pa sadašnji Zakon o PDV-u u BiH nije usklađen s legislativom EU u ovoj oblasti.

 

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević podsjeća da Zakon o PDV-u već mjesecima nije ni u kakvoj proceduri te da je pretrpio i mnogo važnije izmjene od povećanja praga za registraciju u sistem PDV-a.

 

- S našeg stanovišta to pitanje je efemerno. Mislimo da bi prag možda čak trebalo malo smanjivati, jer bi se obuhvat naplate poreza povećao - kaže Pandurević.

   

Više od tri milijarde KM  
 

- Od prihoda od indirektnih poreza UIO je u sedam mjeseci ove godine prikupila tri milijarde i 909 miliona KM. To je za 225 miliona KM ili 6,99 posto više nego u istom periodu 2016.– kažu u UIOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.