BIH

"Pod lupom": Novi načelnik Trnova Dragomir Gagović iz SNSD-a

Fena

24.9.2017

Prema preliminarnim i neslužbenim rezultatima o kojima su izvijestili promatrači Koalicije „Pod lupom“ s redovnih birališta, novi načelnik općine Trnovo RS je Dragomir Gagović iz SNSD-a.

Prema neslužbenim podacima, Gagović je osvojio 59,1 posto glasova, dok je njegov protukandidat Nenad Mišović (SDS) osvojio 40,9 posto glasova. U ovo nisu uračunati glasovi pristigli poštom i putem mobilnog tima, ali je razlika među kandidatima dovoljno velika da ti glasovi ne mogu uticati na konačan rezultat izbora, priopćeno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Glasanje na današnjim prijevremenim izborima za načelnika općine Trnovo RS proteklo je bez većih incidenata, ali uz nekoliko uočenih nepravilnosti.

Najveće nepravilnosti zabilježene su na biralištu 'Tvornica drveta' (142B002) gdje je evidentiran veći broj slučajeva pomoći pri glasanju osoba kojima takva pomoć evidentno nije potrebna, zatim pritisci na birače ispred birališta i nagovaranje da se glasa za određenog kandidata, prisustvo neovlaštenih osoba te najmanje po jedan slučaj glasanja u ime druge osobe i obiteljskog glasanja.

Postoji sumnja da su glasači na tom biralištu koristili i mobilne telefone kako bi fotografirali glasački listić u tri slučaja, što je zabranjeno. Lokalni dužnosnici obje stranke primijećeni su neposredno ispred tog birališta.

Obiteljsko glasanje i vraćanje osoba s birališta jer nisu bili na izvodu iz središnjeg biračkog popisa za to biralište zabilježeno je na preostalim biralištima.

Promatrači Koalicije „Pod lupom“ zbog gore navedenih nepravilnosti unijeli su dvije primjedbe na rad biračkog odbora. Koalicija poziva Općinsku izbornu komisiju Trnovo RS i Središnje izborno povjerenstvo BiH da ozbiljno i odgovorno razmotre sve zaprimljene primjedbe promatrača u cilju poštovanja izborne volje građana birača.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.