BIH

Hrvatska u BiH vraća pet turskih državljana

ilustracija

Fena

25.9.2017

Petericu turskih državljana, koji su u petak ilegalno ušli iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te je protiv njih doneseno rješenje o protjerivanju, policija će u ponedjeljak predati bosanskohercegovačkoj policiji, a dvojica organizatora, državljana Srbije, nalaze se u pritvoru, saopćila je zadarska Policijska uprava.

Turske državljane u dobi od 24 do 36 godina, te dvojicu državljana Srbije u dobi od 25 i 49 godina, u kombiju švedskih nacionalnih oznaka zatekli su u petak ujutro službenici Policijske stanice Donji Srb prilikom granične ophodnje na cesti u Ličkim Osredcima. 

Zbog sumnje u nezakoniti prelazak državne granice svi su bili privedeni u službene prostorije PU zadarske. 

Dvojica srpskih državljana sumnjiče se da su, u dogovoru s još četiri osobe, učestvovali u organiziranom ilegalnom prebacivanju turskih državljana iz BiH u Hrvatsku i oni su uz krivičnu prijavu zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, privedeni pritvorskom nadzorniku PU karlovačke. 

Protiv turskih državljana je zbog prekršaja nezakonitog prelaska državne granice i nezakonitog boravka u Hrvatskoj podnijet optužni prijedlog te doneseno rješenje o protjerivanju te će danas na graničnom prijelazu biti predati policiji BiH. 

Kriminalističko istraživanje ovog događaja se nastavlja, saopćila je u ponedjeljak zadarska Policijska uprava.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.