BIH

Crnadak učestvovao na 13. konferenciji evropskih regiona i gradova u Salzburgu

Avaz.ba

25.9.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u nedjelju učestvovao na 13. konferenciji evropskih regiona i gradova koja se održala u Salzburgu u Austriji.

Nakon sastanka sa komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johanesom Hanom, ministar Crnadak je učestvovao na panelu pod nazivom "Nova generacija". 

Ministar se na početku govora zahvalio Institutu regiona Evrope što se na ovako visokom nivou posvetio pitanju uloge regionalnih i lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. Naglasio je da je to od posebne važnosti u Bosni i Hercegovini, jer su Republika Srpska i Federacija BiH, prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, nezaobilazan faktor u odlučivanju. 

Uloga RS i Federacije BiH, kao i nižih nivoa vlasti u procesu evropskih inegracija je ogromna i bez njihove jasne uloge i vidljivosti na evropskom putu nemoguće je funkcionisanje mehanizma koordinacije i dalje napredovanje u procesu evropskih integracija.

Ministar Crnadak je upoznao učesnike Konferencije da je BiH pristupila Transportnoj zajdnici, da je pripremljeno već više od 90 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije, te da očekuje da će BiH postati kandidat za člansto u EU do kraja prve polovine 2018. godine.

Na pitanje moderatora da li je RS kriva što se kasni sa odgovorima na Upitnik, ministar Crnadak je odgovorio: "Pripadam političkom bloku koji je snažna opozicija Vladi Republike Srpske jer je njena politika dovela RS do najvećeg mogućeg nivoa korupcije i najnižeg mogućeg nivoa ekonomije i optimizma kod ljudi, ali odgovornost za kašnjenje sa Upitnikom ne može se pripisati nijednoj od strana u BiH i nijednom pojedincu. Razlog su bili naši unutrašnji odnosi i generalno teška politička situacija".

Panelu na kojem je govorio ministar Crnadak prisustvovao je veliki broj predstavnika diplomatskog kora, te regionalnih i lokalnih vlasti iz regiona uključujući i potpredsjednika Federacije BiH, gradonačelnika Banja Luke, načelnika Šamca i mnoge druge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.