BIH

Čolak nakon sastanka sa britanskim lordovima: Rekao sam im da u BiH postoje tri politike, nemamo zajednički stav o zajedničkoj budućnosti

A. Kuburović/Avaz.ba

E. Ma.

29.9.2017

Delegacija od četiri člana Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta koju predvodi lord Howell od Guidlforda, bivši državni sekretar za transport i energiju, sastala se sa članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.  

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak kazao je nakon sastanka da je britanske lordove najviše zanimalo kako političari vide budućnost BiH s posebnim akcentom prema EU.

Ćolak je rekao da su iznijeli svoje stavove te da su lordovi već na određeni način upoznati sa situacijom u BiH. 

- Otvoreno sam rekao da mi nemamo zajednički stav o našoj zajedničkoj budućnosti. Postoje tri politike, ali svjesni smo da bez našeg unutrašnjeg dogovora jako teško stvari možemo popraviti - rekao je Čolak.  

Istakao je kako se mora raditi paralelno na rješavanju ekonomskih, ali i političkih pitanja kako bi se konačno došlo do političke stabilnosti i pravne sigurnosti.

- Istakao sam da nismo u ovoj godini napravili neke epohalne iskorake kada je u pitanju EU - dodao je Čolak.  

Čolak je rekao da će London biti naredno sjedište sastanka u okviru Berlinskog kongresa i da Velika Britanija želi imati potpunu informaciju o BiH. 

Podsjetio je da je na jednom od sastanaka engleskih lordova u Velikoj Britaniji iskazana zabrinutost stanjem u BiH te da domaći političari ozbiljno trebaju o tome razmišljati kakvo god oni mišljenje imali.  

- Na ovim prostorima nikad se nije odlučivalo bez vanjskog utjecaja. Moj apel je da mi nađemo unutrašnji koncenzus kako bi svima nama bilo bolje - kazao je Čolak.

Na pitanje novinara kako komentira analize da interesovanje britanskih lordova za BiH predstavlja uvertiru u Dejton 2, Čolak je odgovorio kako su takva gledanja preambiciozna. 

- Pomalo svijet spoznaje da BiH ne može ići ubrzanim korak sa ovakvim uređenjem. Danas sam naglasio da je nama jako bitno da promijenimo Izborni zakon BiH i da narednu godinu dočekamo relaksirano, a ne da čitavu državu dovedemo u poziciju Grada Mostara" - kazao je Čolak.

Delegacija lordova danas i sutra boravi u BiH u sklopu istraživanja i analize izazova s kojima se suočava zapadni Balkan, kao i posljedicama po britansku politiku, naročito nakon Breksita.

Britanski lordovi imat će će brojne susrete, uključujući i onaj sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i entitetskim nivoima, Međureligijskim vijećem BiH, predstavnicima civilnog društva, sigurnosnog sektora i međunarodne zajednice, te visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.