BIH

U regionu se povlači kancerogeni keks za djecu, nepoznato da li ga ima u BiH

Avaz.ba

29.9.2017

Agencija za sigurnost hrane BiH nije obaviještena od nadležnih inspekcijskih tijela, kao ni posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje o tome da se na tržištu BiH nalazi zdravstveno neispravan keks za djecu s ukusom jabuke belgijskog proizvođača "Belkorn".

Iz Agencije dodaju da službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane na tržištu BiH sprovode inspekcije u sastavu entitetskih, kantonalnih i gradskih tijela nadležnih za inspekcijske poslove. 

- Iz mjera predostrožnosti, Agencija za sigurnost hrane BiH zatražila je od nadležnih inspekcijskih organa da provjere da li je navedeni proizvod stavljen na tržište BiH - dodali su iz Agencije.

Hrvatska agencija za hranu i Ministarstvo poljoprivrede naložili su povlačenje iz prodaje keksa za djecu sa ukusom jabuke belgijskog proizvođača "Belkorn" zbog prisustva kancerogene materije akrilamida.  

Riječ je o keksu "Biskids" od 150 grama za djecu od šest mjeseci i starije.

Akrilamid nastaje prirodnim putem u hrani koja se priprema na visokim temperaturama, iznad 120 stepeni Celzijusovih, prilikom pečenja, roštiljanja, prženja u fritezi itd.  

Naučni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu smatra da akrilamidu u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod potrošača svih starosnih grupa. Zbog niske tjelesne mase, obolijevanju od ove opake bolesti su najpodložnija djeca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.